Acasă Actualitate A început reorganizarea unităţilor şcolare din Timişoara

A început reorganizarea unităţilor şcolare din Timişoara

423
DISTRIBUIȚI

În data de 20 decembrie 2011, Ministrul Educaţiei a emis Ordinul privind stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru 2012-2013, în care se dau termene foarte stricte pentru reorganizarea reţelei de învăţământ. Astfel, în decursul unei singure luni, până pe 20 ianuarie 2012, inspectoratele şcolare aveau termen să înainteze Ministerului Educaţiei reţeaua şcolară propusă de administraţia publică locală pentru anul şcolar 2012-2013. Primăriile şi consiliile locale trebuiau să facă propuneri de comasări, arondări sau desfiinţări de şcoli, de pe o zi pe alta, într-un domeniu în care nu au expertiză sau personal calificat. Primăria Timişoara, Comisia V a Consiliului Local Timişoara şi consilierul Traian Stoia au avut mai multe întâlniri cu conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş, care a gestionat zeci de ani problematica şcolilor din Timişoara şi, în final, s-a agreat propunerea făcută de aceştia. În cazul municipiului Timişoara, reorganizarea reţelei şcolare are în vederea arondarea de unităţi de învăţământ şi comasarea de unităţi de învăţământ. În procesul de arondare au fost implicate 64 de unităţi de învăţământ şi au rezultat 27 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Unităţile de învăţământ arondate sunt organizate şi funcţionează în componenţa unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, aparţinând aceluiaşi ordonator de credite (director).

Patru licee au fost comasate

În cazul comasărilor, au fost implicate patru licee şi au rezultat două instituţii de învăţământ. Astfel, Colegiul Tehnic de Vest (651 de elevi şi 24 de clase, cu datorii de 167.347 lei la chirie, promovabilitate de 3,79% la Bacalaureat) comasat cu Colegiul Tehnic Ion Mincu (cu 770 de elevi şi 28 de clase, cu posibilitatea de a prelua clasele şi elevii de la Vest). Şcoala care rămâne cu
personalitate juridică este Colegiul Tehnic Ion Mincu. Cursurile vor avea loc în clădirea Colegiului Tehnic „Ion Mincu”.

Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (481 de elevi şi 18 clase, 6,82% promovabilitate la Bacalaureat, cu posibilitatea de a prelua clasele şi elevii de la Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii)  comasat cu Liceul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii (600 de elevi cu 22 de clase, cu datorii de 86.559 lei la chirie, imobil fără curte, sală de sport, teren de sport, internat, cantină). Şcoala care rămâne cu personalitate juridică este Liceul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii. Acestei structuri i-a fost arondată Şcoala Gimnazială nr. 4. Cursurile vor avea loc în clădirea Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Aceste propuneri urmează să fie aprobate de Consiliul Local Timişoara, în şedinţa din 28 februarie, apoi Inspectoratul Şcolar Timiş le va înainta Ministerului Educaţiei. Pentru că este un proiect extrem de important pentru Timişoara, Primăria va organiza, joi, 23 februarie, o dezbatere publică pe acest subiect. Timişorenii sunt invitați să studieze acest proiect de pe site-ul Primăriei Timişoara (www.primariatm.ro) şi să formuleze sugestii şi recomandări în scris pe marginea acestui proiect de hotărâre. Toate aceste propuneri, în cazul în care vor fi aprobate, vor intra în vigoare cu anul şcolar 2012-2013.

Comentarii

comentarii