Acasă Actualitate A început teroarea fonică în Timişoara!

A început teroarea fonică în Timişoara!

DISTRIBUIȚI

Odată cu debutul anotimpului cald, au fost deschise terasele în Timişoara, iar cu acest prilej s-a declanşat şi teroarea fonică asupra timpanelor cetăţenilor, până târziu în noapte.

Cele mai zgomotoase sunt cluburile, barurile şi restaurantele de pe malul Begăi, dar şi din centrul oraşului. În perioada de vară, mulţi cetăţeni se plâng nu numai Poliţiei Locale Timişoara, ci şi la redacţia ZIUA de Vest cu privire la poluarea fonică din oraş, în timpul serilor şi al nopţilor. De obicei vara, zgomotul este depăşit în proporţie de 40%, conform măsurătorile realizate de specialiştii de la agenţia de mediu. După cum se ştie, poluarea fonică are numai efecte negative în special pentru om. “La noi nu sunt probleme în acest sens. Nu am avut petreceri noaptea şi nu am avut muzica tare. Probabil oamenii confundă. Noi avem o terasă deschisă şi nu am avut în niciun an reclamaţii de la cetăţeni că am avut muzica tare să perturbăm liniştea publică. Nici măcar Tonicul de lângă nu e deschis. Oamenii cred că confundă. Grădina Bănăţeană este foarte veche în Timişoara şi vizitată în general de cetăţenii de vârsta a doua liniştiţi. Nu există să fie muzica tare să deranjăm oamenii. Noi la ora 23.00, maxim ora 24.00 închidem”, ne-au transmis reprezentanţii Grădinii Bănăţene. „De obicei jandarmii intervin dacă sunt sunaţi la 112, iar în situaţiile când este depăşit zgomotul ar trebui făcută o sesizare în scris de cei deranjaţi şi cred că la primărie. De obicei echipajele de jandarmi sunt îndreptate să intervină în anumite eveniment, în urma mesajelor primite la 112. Aici e vorba numai dacă anumite persoane sunt în pericol”, a informat Gruparea de Jandarmi Timişoara. Este clar că singura şansă a cetăţenilor de a scăpa de teroarea fonică provenită de la terase şi cluburile de noapte o reprezintă Poliţia Locală Timişoara. Oamenii pot suna la 0256.968. 0256 246 112. „Atunci vor fi trimise echipajele de intervenţie. Cel mai bine este ca să se sune atunci când are loc evenimentul, iar poliţiştii vor constata la faţa locului dacă e real sau nu. Dispeceratul funcţionează non-stop”, a spus Daniela Seracin, purtător de cuvânt.

Zgomotul mare produce stres, oboseală, diminuarea sau pierderea capacităţii auditive, instabilitate psihică, randament scăzut, fisurarea clădirilor, spargerea geamurilor – susţin specialiştii de la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului. La om, ultrasunetele distrug globulele roşii din sânge, apar migrene, greaţă sau chiar pierderea echilibrului. Zgomotul acţionează asupra întregului organism, deoarece senzaţia auditivă ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul căruia influenţează alte organe. Efectele resimţite de om sunt: reducerea atenţiei, a capacităţii de muncă, deci creşte riscul producerii accidentelor, instalarea oboselii auditive care poate dispărea o dată cu dispariţia zgomotului. Traumele ce pot fi produse de zgomot sunt ameţeli, dureri, lezarea aparatului auditiv şi chiar ruperea timpanului, scăderi în greutate, nervozitate, tahicardie, tulburări ale somnului, deficienţă în recunoaşterea culorilor, surditate la perceperea sunetelor de înaltă frecvenţă – mai explică specialiştii ANMP.

De aceea, poliţiştii locali de la Serviciul Protecţia Mediului atrag atenţia proprietarilor de terase şi cluburi să respecte legislaţia în domeniu. Într-o primă fază, vor fi trimise somaţii ca în termen de 60 de zile responsabilii cluburilor în cazul cărora au existat sesizări din partea timişorenilor că îi deranjează să intre în legalitate. În caz contrar se va trece la aplicarea de sancţiuni contravenţionale.  Potrivit OUG 195/2005 actualizată, privind protecţia mediului, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să asigure măsuri şi dotări speciale pentru izolarea şi protecţia fonică a surselor generatoare de zgomot şi vibraţii, să verifice eficienţa acestora şi să pună în exploatare numai pe cele care nu depăşesc pragul fonic admis. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice.

 

Comentarii

comentarii