Acasă Cultura A încetat din viaţă pictorul Romul Nuţiu

A încetat din viaţă pictorul Romul Nuţiu

531
DISTRIBUIȚI

Profesorul Romul Nuţiu, unul dintre cei mai importanţi pictori ai Timişoarei, a încetat din viaţă joi, 5 aprilie, la vârsta de 79 de ani. Născut pe 28 iulie 1932, în localitatea Bilbor din judeţul Harghita, Romul Nuţiu a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1957. A fost profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

 Conform criticului Constantin Prut, Romul Nuţiu a aparţinut generaţiei afirmate la mijlocul deceniului şapte al secolului XX, „într-o controversată şi fecundă perioadă a culturii româneşti dominate (ca întreg spaţiul est european) de ideologia estetică omogenizantă a realismului socialist”. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul a zeci de expoziţii, personale şi de grup, în ţară şi în străinătate, în ultima perioadă având o colaborare strânsă cu Galeria Calina din Timişoara. În anul 2004 a primit premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Există plecări şi plecări. Uneori te întrebi de ce nu stă lumea în loc, cum de poate continua viaţa în acelaşi ritm. Alteori, sentimentul pierderii este covârşitor. Plecarea lui Romul Nuţiu a lăsat lumea mai înţeleaptă, mai bună şi, parcă, cu mai multe înţelesuri. Deoarece nu ştiu care a fost cea mai mare calitate a sa, de artist inovator sau de profesor. Pentru că, în acest moment, realizez cât de multe ne-a învăţat, desluşit, rearanjat pe harta complicată a vieţii şi a artei. Romul Nuţiu a plecat creând, cu pensula imaginară, o nouă lecţie de viaţă”, a transmis Alina Cristescu, de la Galeria Calina.

„Trecerea la cele veşnice a cunoscutului şi renumitului pictor şi profesor Romul Nuţiu constituie o pierdere dureroasă pentru întrega mişcare artistică din Timişoara şi România. Ca pedagog a educat şi pregătit multe generaţii de pictori, iar ca artist a creat şi lasă în urmă o operă vastă, impunătoare, densă şi extrem de valoroasă. În perioda 1970-78, a stat în fruntea Filialei din Timişoara a UAP, în calitate de preşedinte, şi înainte şi după acestă periodă făcând parte din Comitetul de conducere al breslei creatorilor de frumos din sud-vestul României. Să-i fie ţărâna uşoară. Sincere condolenaţe familei îndoliate”, a transmis şi Consiliul de administraţie al Filialei Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici. 

Prietenii, colegii, iubitorii de artă şi cunoştinţele pot lua  rămas bun de la maestrul Romul Nuţiu, în cadrul priveghiului, vineri şi sâmbată, între orele 16.00 şi 19.00, în Casa mortuară  situată vizavi de intrarea principală în cimitirul din Calea Şagului. Înmormântarea va avea loc duminică, 8 aprilie, la ora 14.00.

Comentarii

comentarii