În ultimii ani Primăria Timișoara a reușit să achiziționeze mijloace de transport în comun noi, moderne și performante. Dar, în cazul tramvaielor, șinele pe care acestea circulă au rămas aceleași. În afară de liniile de tramvai de pe câteva bulevarde reabilitate sau în curs de reabilitare, nimic nu s-a schimbat. Iar cetățenii care locuiesc în apropierea șinelor de tramvai suferă. Zi și noapte, atunci când trece un tramvai se aud zgomote infernale. Șinele scârțâie, huruie și se mișcă sub greutatea acestora.
Este și cazul locuitorilor de pe strada Ana Ipătescu nr.8-12. Deși suferă sute de oameni, doar unul a avut curajul să se ”ia la trântă” cu sistemul. Și să-și ceară dreptatea. Dar, tot el este cel care suferă.
”Am solicitat STPT repararea liniei de tramvai de pe strada Ana Ipătescu. Suntem afectați de zgomotele produse de tramvaiele care scârțâie și produc zgomote infernale. Poluarea fonică este cu atât mai mare cu cât vatmanii nu respectă limita de viteză din zonă de 20 km\oră. Situație durează de mai mulți ani. Am depus sesizări la STPT, la Primăria Timișoara și am cerut și Agenției pentru Protecția Mediului efectuarea de măsurători de zgomot în zonă. Nimeni nu a făcut nimic”, ne-a declarat Zarva.
Timișoreanul Nicolae Zarva, exasperat de faptul că, de ani de zile, nu se poate odihni în propria casă, din cauza liniei de tramvai, a mers la Societatea de Transport Public Timișoara pentru a cere remedierea situației. A mers de mai multe ori, cerând să fie primit în audiență de directorul Cocheci. S-a înscris corect în audiență, s-a prezentat chiar înainte de ora programată, dar nu a fost primit. A fost ținut pe holul instituției, a fost luat peste picior și chiar amenințat să plece. Pentru că și-a susținut dreptul de a-și face opinia cunoscută, cei de la STPT au chemat chiar și Poliția Locală pentru a-l amendat. Iar echipajul de poliție a venit prompt la sesizarea STPT, așa cum nu se întâmplă când instituția este sesizată de timișorenii cu probleme.
După discuțiile aprinse de la STPT Nicolae Zarva a primit răspuns evaziv: ”În urma măsurătorilor nivelului de zgomot, măsurători efectuate de către instituțiile abilitate, s-a constatat că nivelul decibelilor în zonă se încadrează în limitele stabilite prin cadrul tehnic legal”. De asemenea, în răspunsul semnat de directorul Constantin Cocheci se precizează că: ”Toți vatmani sunt instruiți referitor la respectarea limitărilor de viteză stabilite pe anumite tronsoane din oraș și aceste instruiri se realizează periodic pentru prevenirea evenimentelor din trafic”. A instrui niște vatmani și a verifica ”pe linie” dacă aceștia chiar respectă instrucțiunile, atunci când primești dovezi video că nu fac acest lucru, nu este de ajuns. Și nici a arunca vina pe ”greaua moștenire”, așa cu o face directorul STPT: ”Având în vedere vechimea întregii infrastructuri a liniei cale, de peste 40 de ani, întregul tronson necesită o reabilitare temeinică, aceste aspecte fiind aduse la cunoștința municipalității, autoritate cu atribuții în ceea ce privește demararea unui proiect de asemenea anvergură, pentru introducerea pe lista de investiții viitoare.”