Acasă Actualitate A murit artistul Mihai Păcurar

A murit artistul Mihai Păcurar

DISTRIBUIȚI

Sculptorul și pictorul Mihai Păcurar (născut la Arad pe data de 10 iulie 1955) a murit azi noapte acasă, la vârsta de 66 ani, după ce abia ieșise din spital. De curând s-a pensionat.

A fost membrul Filialei Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1976 și din anul 1995 membru al biroului de conducere al acestei filiale U.A.P. De asemenea, a fost șef de catedră Arte Plastice al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și membru al Comisiei Naționale de Specialitate la Ministerul Educației și Cercetării.

A avut numeroase expoziții atât în țară, cât și în străinătate, cum ar fi în Franța (Galeria „Desnoye” Saint Cypriene, 1992; Galeria „Montgeron” Paris, 1997), Italia (Galeria „Partere” Florența, 1993), Ungaria (Centrul Cultural Român Budapesta, 1994), Luxemburg (Galeria orașului Dudelange Luxenburg, 1997), Germania (Galeria „Hofmans” Saarlouis, 1999; Galeria orașului Cochen Zeel, 2001) și Japonia (Cultural Exchange Exhibition, Tokio, 2001-2005).

Premii:

1982 – Premiul pentru sculptură la Festivalul Național de Creație al Studenților București.

1998 – Premiul pentru sculptură U.A.P. Arad.

2000 – Premiul publicului la Salonul Bienal de Sculptură Mică Arad.

2005 – Premiul pentru sculptură la Bienala Internațională de Artă Contemporană Arad, România.

Doi fii ai lui Mihai Păcurar, Mihai Jr. și Matei sunt, de asemenea, artiști.

„Sculptura lui Mihai Păcurar se situează undeva în descendența a ceea ce aș numi emitentul val valoric pus de vreo trei decenii încoace de noile generații de sculptori. Genul cu exprimarea cea mai originală și mai constantă ca viziune și cutezanță a mijloacelor de expresie din întreaga creație plastică contemporană. Mihai Păcurar se înscrie în această prelungă falangă a marii noastre sculpturi în care măiestria și spiritul unor Romul Ladea și George Apostu se conjugă în forme de o diversitate și continuitate niciodată finite”, spunea scriitorul, artistul și criticul de artă Corneliu Antim în 1998 despre artistul Mihai Păcurar.

„În sculptura lui Mihai Păcurar există o tendință expresionistă, dar ea se manifestă nu atât în tumultul interior al formei, cât în vocabular și procedee. Cu alte cuvinte, tendința nu pornește «de la complicatele conținuturi sufletești spre viziune», ci invers. (…) Formele create de el păstrează ecoul unei lupte acerbe cu el însuși și al trudei învinse. Sculptorul se concentrează strict asupra trăsăturilor fundamentale ale figurii umane. Potențarea expresiei este realizată prin alungiri sau abrevieri ale formelor, în linia unui Barlach”, a scris istoricul și criticul de artă Horia Medeleanu în cartea „Culoare și formă” (Editura Mirador, 1996)

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii