Acasă Actualitate A murit Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai apreciați interpreți de doine...

A murit Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai apreciați interpreți de doine bănățene

DISTRIBUIȚI

Unul dintre cei mai cunoscuți rapsozi populari ai Banatului a încetat din viață, la vârsta de 85 de ani. Iosif Ciocloda a murit în urma unor probleme mari de sănătate.

Marea voce a Banatului de Munte, Iosif Ciocloda, a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, la Mehadica, localitatea natală a mamei sale. Cântărețul suferea de o boală cronică și a murit la vârsta de 85 de ani. Înmormântarea lui Iosif Ciocloda va avea loc vineri, 16 decembrie, în localitatea Mehadica din Caraș-Severin, acolo unde artistul și-a petrecut aproape toată viața.

Iosif Ciocloda s-a născut în data de 1 octombrie 1937, în satul Borlovenii Vechi, comuna Prigor. A fost remarcat de mic pentru vocea sa plăcută, ieşind în evidenţă la serbările şcolare, unde, de fiecare dată, se situa pe locul I. Întrebat de la cine moşteneşte talentul, spunea că mama sa avea o voce deosebită, fiind cunoscută în toată zona drept cea mai bună bocitoare. Vocea sa i-a plăcut taragotistului Iosif Milu, artist emerit, care venea acasă cu ocazia Rugii de la Mehadica şi care dorea să-l ducă la Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti, însă situaţia familială nu i-a permis să părăsească satul natal, potrivit caon.ro.

Deşi a activat ca solist de muzică populară din 1962, debutul s-a produs în 1970, cu Orchestra Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, condusă de regretatul Guţu Gore, continuând în aceeaşi orchestră, sub bagheta dirijorului Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan. Sub bagheta acestui mare dirijor, Iosâm este cunoscut atât în Caraş-Severin, cât şi în alte judeţe. Tot în această perioadă realizează prima emisiune la TVR.

De la „Reşiţeana” pleacă în 1972 la Ansamblul „Semenicul”. Cu acest ansamblu iese pentru prima dată peste hotare, în Elveţia, apoi în Anglia, Danemarca, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Franţa şi fosta Iugoslavie. Totodată, colaborează cu Ansamblurile „Cindrelul” din Sibiu, „Ţarina” din Turda, precum şi cu orchestrele din Arad, Oradea şi Cluj-Napoca.

Iosif Ciocloda a venit din părţile Almăjului şi a adus pe scenă tonalităţile calde ale muzicii acestor locuri.

S-a lansat cu cântecele „Munte, munte, Semenic”, „M-am gândit, mamă, să-ţi cânt”, „Mândri-s junii prin Banat” sau „Rozmarin Bănăţenesc”. Datorită talentului său, Iosif Ciocloda a fost angajat la „Doina Banatului” în 1976, avându-l ca dirijor pe Laci Perescu. Aici continuă turneele în ţară şi participă la Festivalul „Cântarea României”, obţinând titlul de Laureat, alături de Maria Ciobanu şi Sofia Vicoveanca. Melodiile înregistrate devin piese de rezistenţă în melosul bănăţean, iar „Satule, grădină mândră”, „Spune mamă-adevărat”, „Nu ţi-o fi, mamă, păcat” le regăsim pe buzele iubitorilor de muzică adevărată.

Comentarii

comentarii