Acas─â Actualitate A murit marele actor Ion Dichiseanu

A murit marele actor Ion Dichiseanu

477
DISTRIBUIȚI

Ion Dichiseanu a murit. Actorul ├«n v├órst─â de 87 de ani s-a confruntat cu mai multe probleme de s─ân─âtate, la ├«nceputul acestui an, probleme care ar fi ap─ârut dup─â o investiga┼úie medical─â ÔÇ×f─âcut─â gre┼čitÔÇŁ, potrivit declara╚Ťiilor f─âcute de familie.

Actorul Ion Dichiseanu a murit, joi, în jurul orei 14.00, la Spitalul Floreasca, unde era internat de trei luni.

La ├«nceputul lunii februarie, fiica actorului, Ioana Dichiseanu, a publicat un mesaj pe contul ei de Facebook ├«n care anun╚Ťa c─â tat─âl ei se confrunt─â cu probleme de s─ân─âtate cauzate de o investiga┼úie ÔÇ×f─âcut─â gre┼čitÔÇŁ la o clinic─â privat─â.

 ÔÇ×Este adev─ârat c─â tata trece din nou printr-o cumpan─â. Nu a avut nici data trecut─â, nici acum, legatur─â cu SARS-CoV-2. Totul este din cauza unei investiga┼úii f─âcute gre┼čit, la ├«nceputul lunii decembrie, la o clinica privat─â, dar mai multe detalii voi da la momentul oportun. ┼×tiu c─â pentru el, cea mai mare bucurie a acestei profesii este iubirea publicului. A┼ča c─â va rog s─â ne ├«ndrept─âm g├óndurile ┼či rug─âciunile pentru ca tata s─â vin─â cu bine acas─â. Doamne ajut─â!ÔÇŁ, a scris ea pe Facebook.

Ion Dichiseanu s-a n─âscut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, actorul absolvind Institutul de Art─â Teatral─â ┼či Cinematografic─â din Bucure┼čti, Facultatea de Teatru, ├«n 1959. Cariera lui Ion Dichiseanu se ├«ntinde pe parcursul a ┼čase decenii.

Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apari┼úii ├«n teatru TV ┼či radiofonic, dar ┼či pentru cele peste 50 de filme ├«n care a jucat.

A debutat pe marile ecrane ├«n 1961, ├«n lungmetrajul ÔÇŁDarcl├ęeÔÇŁ, regizat de Mihai Iacob, film inclus ├«n competi┼úia oficial─â a Festivalului de la Cannes din acel an.

├Än 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asocia┼úiei Cinea┼čtilor din Rom├ónia pentru rolul din lungmetrajul ÔÇ×ClipaÔÇŁ, ├«n regia lui Gheorghe Vitanidis, iar ├«n 2002 a fost decorat cu Ordinul Na┼úional Serviciul Credincios ├«n grad de Cavaler, ÔÇ×pentru prestigioasa carier─â artistic─â ┼či talentul deosebit prin care a dat via┼ú─â personajelor interpretate ├«n filme, dar ┼či pe scen─â, cu prilejul celebr─ârii unui veac de film rom├ónescÔÇŁ.

Dichiseanu este cunoscut publicului din Rom├ónia pentru roluri din filme precum ÔÇ×TunelulÔÇŁ (regia Francisc Munteanu, 1979), ÔÇ×B─ât─âlie pentru RomaÔÇŁ (regia Robert Siodmak, 1968), ÔÇ×Trandafirul galbenÔÇŁ (regia Doru N─âstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil ÔÇ×Toate p├ónzele sus”, regizat de Mircea Mure┼čan ├«n 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum ÔÇ×Titanc ValsÔÇŁ (regia Paul C─âlinescu, 1965), ÔÇ×Revan┼čaÔÇŁ (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), ÔÇ×Pentru patrieÔÇŁ (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) ┼či ÔÇ×PistruiatulÔÇŁ (regia Francisc Munteanu, 1986). La sf├ór┼čitul anilor ÔÇÖ80, Dichiseanu a colaborat ┼či cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul ÔÇ×Maria ┼či Mirabela ├«n TranzistoriaÔÇŁ. Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude.

Comentarii

comentarii