Acasă Actualitate A murit părintele Trăilă Gherga, din Protopopiatul Timișoara

A murit părintele Trăilă Gherga, din Protopopiatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

S-a înveșnicit încă un preot vrednic din Protopopiatul Timișoara: părintele Trăilă Gherga (1949-2022). Părintele Gherga a fost originar din Banatul Montan și s-a născut la Forotic, județul Caraș­-Severin, în anul 1949 (2 decembrie).După absolvirea școlii din localitate, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș (1964-1969) și ale Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu (1969-1973).

În 9 noiembrie 1969, a fost hirotonit diacon, în parohia Ghilad (Protopopiatul Deta), iar după șapte zile (16 noiembrie) a fost hirotonit preot, în biserica parohiei Herneacova (Protopopiatul Timișoara), pe seama enoriei Ferendia, încredințându-i-se spre suplinire și parohia Clopodia (1974-1975), din Protopopiatul Deta.

În 1990, regretatul Mitropolit Nicolae Corneanu, în semn de prețuire, l-a numit preot-paroh la Parohia Timișoara – Cetate, cu slujirea în Catedrala Mitropolitană.

În anul 2020, Editura „TIM” din Reșița a editat, în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa, cel de-al 53-lea volum din seria „Bocșa – istorie și cultură”, dedicat preoților și teologilor ortodocși ai locului, de ieri și de azi. În  volumul amintit  e menționat și Părintele Trăilă Gherga, ca unul dintre preoții destoinici și de vrednică amintire ai Bisericii Ortodoxe din Bocșa.

Dacă ar fi să ascultăm acum gândul ultim al Părintelui Trăilă, în mod sigur ar fi unul care se regăsește în scrierile Sfântului Apostol Pavel: „Tu – clericule, sau credinciosule – fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Că eu de-acum mă jertfesc şi vremea despărţirii mele s-a apropiat. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui” (II Timotei, 4, 5-8).

Trupul neînsuflețit al părintelui Trăilă Gherga va fi depus duminică, 13 februarie, în biserica parohială din Dacia și în această seară si mâine seară de la orele 18,00 se vor oficia Trisaghionul si stâlpii de înmormântare.

Marți, 15 februarie, de la orele 10,00 se va săvârși Sfânta Liturghie, și de la orele 12,00 slujba de înmormântare tot la biserica din Dacia. Apoi se va merge pentru înhumare la cimitirul din Ronaț.

Dumnezeu să-l ierte și să-i facă parte de lumea drepților Săi! -este mesajul Mitropoliei Banatului, duminică 13 februarie 2022.

 

Comentarii

comentarii