Acasă Actualitate A murit preotul Dumitru Jurcău, de la  Timișoara Viile Fabric

A murit preotul Dumitru Jurcău, de la  Timișoara Viile Fabric

DISTRIBUIȚI

S-a născut la data de 15.02.1932 în localitatea Revetiș, județul Arad, fiind al treilea copil al părinților Lazăr și Ana, de profesie agricultori.

Familia a fost binecuvântată de Dumnezeu cu zece copii, dintre care numai opt au trăit. Părintele Dumitru, după școala elementară din comună, a urmat Liceul Industrial din Arad, pe care l-a absolvit în anul 1952. Având o școală tehnică la bază, a dorit să urmeze o facultate tehnică. A fost respins la înscrierea la Politehnica Timișoara, de către statul comunist, pe motiv că părinții lui aveau o batoză, fiind declarați chiaburi.

Întrucât, în familie a fost cultivată dragostea de Dumnezeu la îndemnul preotului din sat, părintele Dumitru Jurcău s-a înscris la Facultatea de Teologie din Sibiu (1952-1956).

Pentru a se întreține, în anul școlar 1956-1957 a funcționat ca profesor la Școala Gimnazială din comuna Dezna, județul Arad, unde a rămas în amintirea localnicilor că profesorul de matematică este și teolog.

Se căsătorește în anul 1957 cu Viorica și este hirotonit preot, pe seama parohiei Dezna, de către episcopul Andrei Mageru, al Aradului.

Ulterior este transferat la parohia Bârsa. Râvna părintelui de a sluji în faptă și în cuvânt, predicile și catehezele rostite cu consecvență, prezența în număr mare a credincioșilor la biserică nu au fost ”pe placul” autorităților de atunci. Părintele Dumitru a fost interogat de securitatea comunistă și i s-a atras atenția că „nu va mai mânca pâine din preoție”, dacă va continua cu același zel.

În comuna Bârsa, neavând casă parohială, părintele și doamna preoteasă au fost nevoiți să locuiască în chirie, într-o casă modestă, lipsită de confort, pusă la dispoziție de un credincios al parohiei. În această perioadă, familia a fost binecuvântată cu doi copii. Deși părintele s-a preocupat să strângă fonduri necesare ridicării unei case parohiale, autoritățile locale au refuzat eliberarea autorizației de construcție, așa încât cu banii adunați a fost reparată biserica parohială.

Deoarece regimul totalitar ateu din acei ani a îngrădit accesul copiilor de preoți la licee și facultăți, pentru a reuși să-și întrețină familia și să ofere un viitor copiilor, părintele Dumitru a susținut examenul de admitere la Universitatea Politehnica din Timișoara, Facultatea de Mecanică, și fiind declarat admis, a urmat cursurile acesteia în perioada 1961-1966.

După absolvire se angajează ca inginer la CFR Timișoara și profesor la Liceul CFR.

În această perioadă, părintele Dumitru nu se desparte de biserică, fiind ales membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopie Timișoarei și Caransebeșului, mai multe mandate, precum și în Adunarea Națională Bisericească, un mandat.

Tot în această perioadă de timp, părintele Dumitru Jurcău slujește ”pe ascuns” suplinind diverse parohii rămase vacante, din încredințarea vrednicului de pomenire, Părintele Mitropolit Nicolae, al Banatului.

După Revoluția din decembrie 1989, părintele Dumitru Jurcău a slujit fără întrerupere în duminici și sărbători la parohia Timișoara Viile Fabric, apoi ca preot paroh la Covaci, unde a construit biserica parohială, pe care a și pictat-o.

Pentru strădania depusă alături de credincioșii încredințați, a fost hirotesit iconom stavrofor, de către Mitropolitul  Nicolae al Banatului. Ajuns la vârsta de 70 de ani, părintele este îmbisericit  pe seama parohiei Timișoara Viile Fabric, acolo unde a locuit cu familia și unde a slujit până de curând. Joi, 23 martie a.c, a părăsit această lume, încredințându-se Celui pe care L-a slujit o viață, în faptă și cuvânt, lui Hristos, Arhiereul veșnic.

Trupul părintelui Dumitru Jurcău a fost așezat în biserica parohială din Covaci, în fiecare seară, de la ora 19:00, săvârșindu-se slujba de priveghi. Slujba de înmormântarea a avut loc în biserica parohială, duminică, 26 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, sicriul a fost depus în cavoul familiei din cimitirul parohiei Covaci, acolo unde odihnește și preoteasa Viorica Jurcău, trecută la Domnul în anul 2021. Pomenirea lui să fie din neam în neam, pe vecie…! – este mesajul Mitropoliei Banatului.

 

Comentarii

comentarii