Acasă Actualitate A murit profesorul universitar arădean Corneliu Pădurean. Avea 71 de ani

A murit profesorul universitar arădean Corneliu Pădurean. Avea 71 de ani

DISTRIBUIȚI

Doliu în mediul academic din Arad și nu numai. Profesorul universitar Corneliu Pădurean s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost profesor la ambele universități arădene, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”.

A fost unul dintre cei mai buni și apreciați profesori ai Aradului în ultimele decenii, unul foarte apropiat de studenți. A fost cercetător, om de știință și mentor, așa cum avea să-l prezinte și în volumul „Societate, cultură, demografie. Omagiu profesorului Corneliu Pădurean la împlinirea vârstei de 70 ani”, apărut anul trecut, cu ocazia împlinirii a 70 de ani a profesorului. Volumul a fost coordonat de Ioan Bolovan și Doru Sinaci, volum apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean, distincția eparhială Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în semn de „aleasă prețuire pentru contribuția deosebită adusă la promovarea istoriei Aradului în țară și peste hotare”.

Corneliu Pădurean s-a născut la 27 decembrie 1952, în orașul Arad, unde a urmat școala primară și studiile preuniversitare. A absolvit apoi Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie-Științe Sociale a Universității „Babeș- Bolyai“ din Cluj Napoca, în anul 1977. Tot la această instituție de învățământ superior, în anul 2002, a obținut diploma de doctor în istorie.

Teza de doctorat cu titlul „Populația comitatului Arad în secolul al XIX-lea“ a fost coordonată de prof. univ. dr. Liviu Maior și l-a consacrat ca un specialist în istoria populației.

Abilitarea a obținut-o în anul 2017, tot la Universitatea „Babeș-Bolyai“, printr-o lucrare susținută în fața unei comisii formate din specialiști în istoria modernă și istoria demografică. A publicat și coordonat, singur sau în colaborare, 15 monografii și volume colective, fiind autor unic a patru cărți, iar în colaborare cu alți specialiști a încă patru cărți.

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii