Acasă Actualitate A murit scriitorul Fănuş Neagu

A murit scriitorul Fănuş Neagu

340
DISTRIBUIȚI

După o suferinţă de câţiva ani…

Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 3.30, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe, anunţă mediafax.ro. Fănuş Neagu a fost internat mult timp din cauza unui cancer, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

Biografie:

Fănuş Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, în Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila, şi a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg. A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal. Şi-a continuat studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenit cursant al şcolii de literatură "Mihai Eminescu", până în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954 şi 1957 învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile. În anul 1954 debutează cu povestirea "Duşman cu lumea", în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan", retipărit în 1964 sub titlul "Cantonul părăsit". În anul 1960 publică "Somn de la amiază", iar în 1962, "Dincolo de nisipuri", în anul 1967 publică "Vara buimacă", iar piesa "Scoica de lemn" este pusă în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti. Publică ulterior, în anul 1979, "Cartea cu prieteni", în anul 1981 – "Insomnii de mătase", în anul 1985 – "A doua carte cu prieteni". În anul 1985 i se joacă piesele "Echipa de zgomote", la Teatrul Majestic, şi "Olelie", la Teatrul Naţional din Bucureşti. Printre volumele pe care le-a scris se mai numără "Întâmplări aiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp". A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp". În perioada decembrie 1993 – 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.

Scriitorul tocmai fusese nominalizat de Uniunea Scriitorilor din România pentru Premiul Naţional de Literatură pe anul 2010.

Comentarii

comentarii