Acasă Eveniment Abonament pentru legume direct de la producător– o şansă pentru o alimentaţie...

Abonament pentru legume direct de la producător– o şansă pentru o alimentaţie sănătoasă, în Timiş

DISTRIBUIȚI

agricultura taraneasca -foto doina pescariu cu fiica la intalnirea cu viitorii consumatori DSCF2761Problema veşnică a ţăranului este că atunci când ajunge la taraba din piaţă nu prea reuşeşte să îşi vândă produsele agricole, cultivate în propria grădină, cu toate că acestea sunt foarte sănătoase. Mărul, para sau pătlăgica sunt de obicei diforme, micuţe şi au coloritul neatrăgător, dar sunt naturale şi foarte sănătoase, fiindcă ţăranul nu foloseşte niciun tratament sau îngrăşământ chimic.

 

“De 20 de ani lucrez 20 de arii”

Astfel, pentru a se veni în sprijinul micilor producători din satele Timişului, cu sprijinul Uniunii Europene, la Timişoara a luat naştere Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT). La aceasta au aderat mai mulţi mici producători care practică o agricultură de subzistenţă. “De 20 de ani lucrez 20 de arii de pământ lângă casă cu sapa şi cu cazmaua şi nu utilizez niciun tratament chimic, iar ca fertilizator folosesc gunoiul de grajd. Este foarte greu şi muncim foarte mult, eu cu soţul, uneori ajutaţi şi de fiica mea, studentă la calculatoare. Problema este că pe lângă faptul că mersul la piaţă este obositor şi ia foarte mult timp, de obicei nu prea vindem. Produsele noastre agricole sunt gustoase, naturale şi pure, dar nu sunt aspectoase şi, de aceea, nu pot concura cu cele aduse din import, din China, Turcia, Spania sau Grecia, care te atrag dintr-o privire, dar sunt pline cu chimicale. Tarabele sunt pline. Am aflat de ASAT şi am aderat şi noi”, a declarat Doina Pascariu, din comuna Belinţ, judeţul Timiş. Pentru ca un producător să fie acceptat în asociaţie trebuie să practice o agricultură de subzistenţă şi să respecte natura şi biodiversitatea culturilor, să nu utilizeze sub nicio formă îngrăşăminte chimice şi pesticide şi să gestioneze economic apa. De asemenea, trebuie să asigure o bună calitate a produselor din punct de vedere gustativ, al sănătăţii şi al mediului în care îşi dezvoltă activitatea. În Timiş, au aderat mai mulţi mici producători, dar lista este deschisă.
ASAT înseamnă asocierea dintre un producător şi un grup de consumatori (de obicei de la oraş), maxim 20, în scopul susţinerii agriculturii ţărăneşti. Este vorba de o agricultură  echitabilă din punct de vedere social şi sănătoasă pentru consumatori şi pentru mediul înconjurător. Începând din primăvara anului 2013, pe baza unui contract, Doina Pescariu va produce legume şi fructe pentru maxim 20 de familii din Timişoara, pe care le va distribui direct şi săptămânal, în cel mult 3 ore de la culegere, într-o locaţie comună stabilită, nu la piaţă. Preţul mărfii se va stabili în funcţie de costul producţiei micului producător. Numărul de coşuri furnizate pe sezon în cadrul abonamentului unei singure familii partenere trebuie să fie de 32. Când producţia este foarte bună, surplusul va fi distribuit abonatului, dar fără a mai plăti nimic în plus. Clienţii pot vizita şi micuţa fermă, pentru a vedea cu ochii lor cum are loc “procesul de producţie”.

O alternativă

Sistemul ASAT susţine o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistenţă, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în condiţiile protejării lor de fluctuaţiile economice din piaţa agro-industrială. ASAT este primul demers de succes de agricultură susţinută de comunitate din România.
ASAT promovează parteneriatele de solidaritate între consumatori din oraşe şi mici agricultori din satele din apropiere (pe o rază de 70 de km), între orăşenii conştienţi de diminuarea continuă a alternativelor de alimentaţie sănătoasă şi ţăranii care fac agricultură organică. Din 2013, parteneriatele ASAT se extind în mai multe regiuni, cu susţinerea unei reţele de asociaţii non-profit.

Comentarii

comentarii