Acasă Actualitate Abrambureală universitară la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Abrambureală universitară la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

DISTRIBUIȚI

Recentul top al integrităţii universităţilor româneşti, alcătuit de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC), a scos la iveală faptul că există instituţii de învăţământ superior cotate cu zero stele, care nu au punctat la niciunul dintre criteriile impuse de cei care le-au analizat. În acest nedorit top al potenţialei corupţii, nepotismului şi contra-performanţei universitare şi-a găsit locul şi Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) care, de câtva timp, a fost în atenţia presei prin mai multe adevărate scandaluri. Problemele grave de încălcare a legislaţiei din UAV sunt cunoscute de Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, care ştie şi tolerează corupţia despre care a fost repetat sesizată. Culmea este că, în timp ce CUC a stabilit lipsa de performanţă a universităţii arădene, ARACIS a controlat aceeaşi universitate, căreia i-a acordat, apoi i-a menţinut gradul ridicat de încredere. „Considerăm că Universităţii „Aurel Vlaicu" i s-a făcut o mare nedreptate, de aceea a şi contestat clasamentul CUC. Aşteptăm, precum ni s-a promis, un nou punct de vedere al CUC cu privire la UAV. Este bine să se reţină că, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad a fost evaluată timp de 2 ani de către 28 de experţi evaluatori ai ARACIS, şi a primit din partea singurei instituţii abilitate oficial să evalueze învăţământul superior românesc un grad ridicat de încredere. Clasamentul CUC a fost folosit, probabil, de către universitatea concurentă din Arad, care 1-a trimis la toate instituţiile din Arad, şi nu numai, dorind să discrediteze o instituţie de învăţământ superior profund implicată în realizarea unui academism la standarde europene. Este de semnalat că discreditarea se realizează în pragul examenelor de admitere”, ne-a declarat Lizica Mihuţ, rectorul UAV.
Clanuri universitare la UAV
Una dintre concluziile studiului realizat de CUC a fost că în 95% din universităţile româneşti de stat, pot fi întâlnite cazuri clare de nepotism. La Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, nepotismul este promovat chiar de la vârf. Rectorul Lizica Mihuţ predă în universitate alături de fiul său, de noră şi este colegă de instituţie cu cumnata sa. Bianca Miuţă, nora rectorului, este cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi doctorand al soacrei sale, în Gramatică. Caius Miuţă, fiul rectorului, a fost angajat ca medic stomatolog la cabinetul stomatologic studenţesc înfiinţat special pentru el în instituţie şi predă şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport deşi specializarea sa, de medic stomatolog cu doctorat în probleme de paradontologie, nu prea se regăseşte în curricula facultăţii. Cumnata conducătoarei Universităţii, mama nurorii sale, a fost angajată în cadrul serviciului administrativ. Conform rectorului: „Paul Felicia Bianca a absolvit facultatea cu media 9,72 şi a ocupat prin concurs postul de preparator în anul 2004 când nu era nora mea. În anul următor, în anul 2005, s-a căsătorit cu fiul meu, care este doctor în medicină şi titular, cu cartea de muncă la Spitalul Judeţean Arad. Singura mea cumnată, Mihuţ Violeta, nu a lucrat nici o oră în cadrul universităţii noastre”. În Universitate există şi alte exemple de „familii universitare”, tolerate tocmai pentru a fi mai uşor controlate de rector. Edificator este cazul familiei Gaşpar: prof. univ. dr. Dumitru Gaşpar, fiul său Păstorel şi soţia, Rodica Gaşpar, au apărut sau apar pe statele de plată ale universităţii de stat arădene. Dumitru Gaşpar, fost rector al Universităţii de Vest din Timişoara, este cel care a condus prima misiune ARACIS, cea care a acordat gradul ridicat de încredere pentru Universitatea „Aurel Vlaicu” şi tot el a militat pentru menţinerea acestui calificativ. Acest lucru nu este recunoscut de Lizica Mihuţ care ne-a declarat că: „Prof. univ. dr. Dumitru Gaşpar şi conf. univ. dr. Păstorel Gaşpar sunt titulari, cu cartea de muncă la Universitatea de Vest din Timişoara”. Rectorul nu a spus însă nimic de colaborarea celor doi cu universitatea din Arad. Exemplele ar putea continua cu decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Anton Ilica, care este coleg cu ginerele său Laurenţiu Leucea, iar fiica sa, Daciana Ilica Leucea, este cadru didactic la UAV. Conformdoamnei rector: „Daciana Ilica Leucea, este titular la Facultatea de Inginerie, iar Laurenţiu Ilica Leucea este titular la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială, iar venirea lor la UAV s-a realizat prin concurs, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.
Norme didactice pentru un „spate” puternic
O practică de succes a rectorului Lizica Mihuţ este cea de a-şi asigura sprijin din partea unor personalităţi prin acordarea de posturi sau titluri didactice pentru ei sau membrii familiilor lor. Prima misiune ARACIS care a evaluat Universitatea arădeană în 2007 a fost condusă de prof. univ. dr. Dumitru Gaşpar. Acesta este vechi prieten de familie cu Lizica Mihuţ. În plus, după raportul extrem de favorabil întocmit de comisia care a recomandat acordarea gradului de încredere ridicată pentru UAV, fiului directorului misiunii ARACIS, Păstorel Gaşpar, i-a fost pregătit un post de conferenţiar universitar la UAV (Monitorul Oficial 220/09.04.2008). ARACIS a menţinut, în urma vizitei efectuate la începutul acestui an, gradul de încredere ridicat acordat iniţial pentru UAV de misiunea condusă de Dumitru Gaşpar. Raportul ARACIS neglijează crase încălcări ale chiar normelor sale de evaluare, aduse la cunoştinţă şi cu ocazia vizitei la Arad de câteva cadre didactice. Interesant este faptul că raportul ARACIS privind UAV neglijează unele aspecte care au condus comisia CUC la decizia privind plasarea Universităţii de stat arădene pe ultimul loc, alături de alte cinci universităţi româneşti, în ceea ce priveşte integritatea şi corupţia. În ceea ce o priveşte, Lizica Mihuţ nu se poate plânge de topul alcătuit de CUC: într-un interviu acordat cu ceva timp în urmă publicaţiei arădene la care este şi acţionar, „Observator arădean”, ea arăta că va chema CUC să evalueze universitatea „pentru a afla unde ne aflăm la acest moment”.
Posturi şi norme s-au dat din plin şi pe interese în universitatea de stat arădeană, chiar dacă cei ce ar trebui să îi înveţe pe studenţii arădeni sunt peste hotare. Fiica conducătorului de doctorat al fiului rectorului, Carmen Boeriu, care are o carieră universitară de succes în Olanda, este în paralel şi profesor la UAV. Cadre didactice de la „distanţă” sunt şi jurnaliştii Brânduşa Armanca, director al Institutului Cultural al României de la Budapesta şi Radu Ciobotea, ataşat de presă al Ambasadei României din Paris. Din sfera politică, posturi au primit de-a lungul timpului Theodor Stolojan sau, mai recent, Cristian Diaconescu, ministrul de Externe al României. Lista de Doctori Honoris Causa ai UAV este chiar mai interesantă, cuprinzând, printre alţii, pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării sau pe Eugen Ovidiu Chirovici, şef al unei ramuri a Masoneriei române. Nu a fost uitat domeniul magistraturii. Au posturi şi primesc salarii de la UAV, printre alţii, preşedintele Curţii de Apel Timişoara, Lidia Barac, şeful de Secţie de la aceeaşi instanţă, judecător Ion Barbă, şeful de secţie Dorin Ţiroga, Mircea Godea, fost judecător la Curtea de Apel Timişoara, judecător Eugenia Iovănaş, de la Tribunalul Arad sau judecător Lucian Balaş, de la Judecătoria Arad (conform declaraţiilor de avere depuse de aceştia pe site-ul CSM), şi asta în condiţiile în care Universitatea „Aurel Vlaicu” nu are în componenţă o facultate de Drept. Mai mult, de curând a fost înfiinţat un aşa-zis Departament de Drept, şefi de secţii şi de instanţe din Judecătoria Arad, Tribunalul Arad şi Parchetele arădene primind scrisori prin care sunt invitaţi să se alăture acestui departament şi să predea cursuri de Drept pentru toţi studenţii universităţii, indiferent de specializarea acestora. Lista posturilor strategice mai cuprinde şi angajaţi ai Curţii de Conturi din Arad, foşti poliţişti, soţii sau soţi de procurori etc.
Rectorul spune că „norma didactică ş retribuţiile salariale ale tuturor cadrelor didactice din UAV sunt în conformitate cu legile în vigoare”. La întrebarea legată de colaborarea UAV cu şefi de secţii şi de instanţe din Judecătoria Arad şi Timişoara, Tribunalul Arad şi Timişoara şi Parchetul din Arad şi Timişoara rectorul Lizica Mihuţ a refuzat să răspundă spunând că: „cadrele didactice din UAV nu sunt obligate să comunice funcţiile şi ierarhiile pe care le ocupă, în afara instituţiei, cu excepţia situaţiilor de incompatibilitate”.
Grupe-mamut şi protocoale de milioane
La universitatea de stat arădeană nu a existat timp pentru problemele reale ale studenţilor. Admiterea în universitate se face în baza aşa-zisului concurs al dosarelor. În realitate însă, viitorii studenţi sunt admişi în baza mediei de la examenul de Bacalaureat: primii ocupă puţinele locuri bugetare, apoi ceilalţi sunt admişi pe locuri cu taxă, practic fără nicio limită, singura condiţie pentru a deveni student fiind de a fi absolvit Bac-ul, indiferent de notă. S-au depăşit copios recomandările ministerului în domeniu, fapt care însă nu a atras nicio reacţie oficială. Au fost încălcate grav şi normele impuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării privind dimensionarea grupelor de studenţi. Au fost alcătuite grupe de 75 sau chiar peste 100 studenţi, deşi Ministerul prevede faptul că o grupă nu trebuie să depăşească 30 de studenţi. Prin majorarea numărului de studenţi pe grupe s-a „lucrat” şi la normele didactice, o serie de cadre didactice indezirabile rămânând fără obiectul muncii. Nu se ştie însă cum se pot justifica orele efectuate de anumite cadre didactice cu grupe de peste 100 de studenţi când nu există un număr atât de mare de săli uriaşe în care să se desfăşoare procesul de învăţământ. În timp ce grupele sunt supradimensionate, şi normele unor cadre didactice agreate de conducere suferă acelaşi proces: s-a ajuns ca unii profesori să acumuleze chiar 24 de ore de predat zilnic, dacă se calculează normele din orarele unor specializări.
Studenţi în practică la bucătărie
ARACIS nu s-a obosit să cerceteze prea mult cele reclamate, printre altele grupe mamut de studenţi şi norme mult prea multe pentru unii apropiaţi ai rectorului de trei mandate, Lizica Mihuţ. Însă, la o simplă vizită prin clădirile Universităţii se poate vedea ori că studenţii de la UAV nu vin la ore, lucru constatat de fapt şi de CUC, ori că nu se fac respectivele ore deoarece sălile folosite nu au spaţii suficiente pentru grupe de peste 100 de persoane. În timp ce rectorul face economie la grupe şi calitatea învăţământului practicat ridică semne de întrebare, ARACIS crede că totul este perfect normal. Astfel, membri misiunii ARACIS nici măcar nu şi-au pus problema cum pot unele cadre didactice avea atâtea norme că nici să bea un pahar cu apă n-ar mai avea timp în 24 de ore şi nici despre calificarea lor. De exemplu, rectorul, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, cu doctorat în gramatică, predă la master „Management strategic” sau „Tehnici de comunicare”. Decanul Facultăţii de ştiinţe economice, cu cel mai mare număr de studenţi din Universitate, Marian Spânu, este pensionar MAI de limită de vârstă din iunie 2002 (fost poliţist) şi angajat cu carte de muncă ca şi titular pe perioadă nedeterminată începând cu anul universitar 2002-2003. Prodecanul, prof. univ. dr. Alexandru Cioarnă este un cunoscut cadru didactic care a predat socialism ştiinţific înainte de 1989 la Politehnica timişoreană. La Facultatea de Ştiinţe ale educaţiei şi asistenţă socială, decanul este profesor de limba română, directorul Departamentului de pregătire a cadrelor didactice este inginer chimist, decanul de la Facultatea de sport este absolvent de Filozofie, cel al Facultăţii de ştiinţe umaniste este absolvent de Ştefan Gheorghiu.
Deşi situaţia a ajuns la cunoştinţa Ministerului Educaţiei şi chiar a ARACIS, nu a fost luată nicio măsură. Ministrul Ecaterina Andronescu a fost sesizată de calitatea învăţământului din UAV, dar preferă să tacă şi să acopere corupţia din această instituţie, ea fiind şi Doctor Honoris Causa al UAV.

Comentarii

comentarii