Acasă Actualitate Abuzurile ”milițianului” Cojan continuă: 15 paznici au devenit direct, fără concurs, polițiști...

Abuzurile ”milițianului” Cojan continuă: 15 paznici au devenit direct, fără concurs, polițiști locali

3719
DISTRIBUIȚI

În ianuarie, printr-o hotărâre ilegală a Consiliului Local Timișoara, mai mulți paznici au devenit funcționari publici, fără a da concurs și, în unele cazuri, și fără a avea studiile și calificările necesare. Totul s-a întâmplat după aprobarea HCL 601 din 10 decembrie 2019, prin care erau eliminate mai multe posturi de paznici din Poliția Locală, în loc fiind contractată o firmă de securitate, iar cei care ocupau cele 15 posturi deveneau polițiști locali „cu acte în regulă”.

În decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Robu comenta noua structură a Poliției Locale aprobată de Consiliul Local: „Dacă stăm nepăsători, ne trezim că suntem invadați de către furnizori de droguri, de etnobotanice, de tot felul de pastile din acestea care alterează mintea pentru moment, dar și pe termen lung. (…) De aceea, este de salutat orice intervenție pe care o vedem din partea acestor instituții. Trebuie să le venim cu un sprijin. De îndată ce vom avea servicii de pază în Timișoara, o firmă angajată pe lângă Primărie, vom avea oameni de pază prezenți în jurul școlilor pentru a-i proteja pe copii noștri de astfel de indivizi”.

La acel moment, întrebat de ce nu se ocupă Poliția Locală de acest lucru, Robu a spus: „După cum știți, am redus cu 15 posturi numărul de oameni de pază din Poliția Locală. Noi nu putem face față numărului de interes în Timișoara. Nu avem oameni, soluția este să externalizăm paza și să creștem numărul de polițiști în Poliția Locală, dar am limitat numărul de posturi”.

După ce paznicii au devenit polițiști locali, pe 27 ianuarie, Prefectura Județului Timiș a transmis, ca urmare a unei reclamații: „În ceea ce privește hotărârea prin care s-a modificat structura de funcții publice din cadrul Direcției Poliției Locale Timișoara vă facem cunoscut că ANFP a solicitat în luna decembrie 2019 Primăriei Municipiului Timișoara revocarea acestui act administrativ. Prin urmare, vom solicita organului emitent să ne comunice dacă a pus în aplicare măsura dispusă de ANFP. În ceea ce privește HCL 601/10.12.2019, vom solicita organului emitent clarificări privind prevederile din anexa 3 capitolul 2 art.7”. Actul era semnat de prefectul Liliana Oneț și șefa de serviciu, Codruța Botez.

Astfel, prin acea hotărâre a consiliului local din decembrie, au devenit ilegal polițiști locali, fără avea calificările necesare și fără a da concurs, mai multe persoane angajate inițial ca paznici. Printre aceștia se regăsesc: Moca Valer, Pătrucă Cosmin, Stănilă Sorin, Zubas Vasile, Niculae Costel, Drăgănescu Alina.

Comentarii

comentarii