Acasă Eveniment “Abuzurile trebuie să înceteze, în relaţia medici – casele de asigurări de...

“Abuzurile trebuie să înceteze, în relaţia medici – casele de asigurări de sănătate”

DISTRIBUIȚI

Dr. Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş, a precizat că Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) salută comunicatul Ministerului Sănătăţii din 21 iulie 2011, care semnalează unele grave disfuncţionalităţi la nivelul unor judeţe, în aplicarea Normelor la Contractul-Cadru 2011 şi a Protocolului semnat în 10 iunie 2011. Fără discriminare
 
“În acelaşi timp, salutăm atitudinea corectă a majorităţii caselor judeţene, care au înţeles marile dificultăţi pe care medicii de familie le-au întâmpinat la raportarea activităţii din luna iunie. Credem că abuzurile trebuie să înceteze şi că normalitatea unei relaţii contractuale implică respect şi înţelegere între părţi. Normele şi prevederile contractului-cadru trebuie aplicate corect şi nediscriminatoriu, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, în toată ţara. O relaţie firească de colaborare între furnizorii de servicii medicale şi decidenţii din domeniul sănătăţii, pe care o solicităm de mult timp, poate aduce clare îmbunătăţiri activităţii noastre. Dorim să putem consulta în linişte, nu să scriem memorii, să facem educaţie, nu birocraţie, să facem prevenţie, nu să aşteptăm infinit modificări ale programelor informatice. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, în toată ţara să se rezolve aceste probleme şi să ne putem concentra pe activitatea firească din cabinetele noastre”, se arată în comunicatul semnat de către dr. Doina Mihăilă, preşedintele FNPMF, şi de către Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

Abateri grave

La sfâşitul săptămânii trecute, Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a atras atenţia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, asupra unor grave abateri în derularea contractelor dintre casele de asigurări şi cabinetele medicilor de familie, prin aplicarea neuniformă şi incoerentă a prevederilor contractului -cadru.
“Conform sesizărilor pe care le-am primit din teritoriu, există, pe parcursul lunii iunie, o serie de disfuncţionalităţi în aplicarea prevederilor contractului-cadru la nivel naţional, care perturbă activitatea cabinetelor medicilor de familie. De asemenea, au fost semnalate probleme cu privire la raportarea şi preluarea serviciilor efectuate de medicii de familie, în luna iunie”, a declarat Cseke Attila.
Există o incoerenţă în aplicarea prevederilor legale la nivelul caselor de asigurări de sănătate. Astfel, unele case de asigurări de sănătate consideră că o consultaţie a unui pacient este valabilă numai după ce s-a încheiat cu o prescripţie medicală. În alte judeţe, această regulă nu este valabilă. De asemenea, în unele părţi, între cabinetele medicale şi casele de asigurări s-au încheiat contracte pentru perioada în care medicii de familie au declanşat protestul, în alte judeţe există acte adiţionale.
“Această inconsecvenţă la nivel naţional dăunează atât activităţii cabinetelor de medicină primară, cât şi relaţiilor dintre partea medicală şi administraţie”, a subliniat Cseke Attila.

 

Comentarii

comentarii