Acasă Administraţie Actele de vandalism la obiectivele nou construite în Timişoara continuă

Actele de vandalism la obiectivele nou construite în Timişoara continuă

DISTRIBUIȚI

525ce7aa95f9cfcd52000003Actele de vandalism continuă în Timişoara, chiar dacă nu se pune problema să egalăm astfel de recorduri negative din alte zone ale ţării. Totuşi, fiind un oraş civilizat, european, multicultural, cu pretenţii, ţinând cont şi de o anumită caracteristică spirituală şi comportamentală a timişorenilor, sunt revoltătoare acte care nu se înscriu la infracţiunea de furt, ci de distrugere. Pentru că nu dispare obiectul plătit din bani publici, ci este doar distrus. Taman înainte de a fi inaugurat.
„Sunt revoltat şi indignat să văd că avem printre noi cetăţeni, aproape la orice proiect pe care îl avem, intervin şi vandalizează. Pe o parte dintre ei îi prindem, dar pe mulţi, nu îi prindem. Vom extinde acest sistem de creştere a securităţii în oraş, prin extinderea sistemului de supraveghere cu camere video şi astfel, sunt convins că vom pune lucrurile la punct, pentru că altfel nu putem face faţă. Numărul de poliţişti este prea mic, nu suntem lăsaţi să mai angajăm, chiar dacă noi am mai avea bani să mai plătim agenţi locali, iar aceşti răufăcători profită fără ruşine. Cred că sunt oameni care au anumite „probleme”, pentru că nici măcar nu vorbim despre furturi, ci pur şi simplu, despre distrugeri de dragul de a distruge. Şi în noaptea de joi spre vineri s-a întâmplat o astfel de vandalizare la un obiectiv care este pregătit pentru inaugurare”, a spus primarul Nicolae Robu, vineri 29 aprilie.
După Paşti, edilul Timişoarei va face cunoscut public şi acest loc recent vandalizat şi alte obiective care au fost ţinta unor „răfuieli” cu cărămizi, bănci, copaci şi alte dotări urbane.
„Eu nu am vorbit prea mult despre aceste lucruri, dar au fost şi la Michelangelo, şi în centrul istoric, şi pe falezele Canalului Bega. Absolut la toate obiectivele pe care le-am realizat a fost vandalizări, iar noi a trebuit să facem reparaţiile de rigoare.
Nu este întâmplător că toate zonele în care am avut lucrări au beneficiat de o atenţie sporită din partea Poliţiei Locale, care a patrulat şi a asigurat o anumită supraveghere a zonei, pentru a descuraja astfel de fapte”, a spus Robu.

*** *** ***
Noul Cod Penal pedepseşte infracţiunea de distrugere în funcţie de gradul de distrugere şi de urmări.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate (pentru conservare, n.r.) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă distrugerea priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Comentarii

comentarii