Principalul scop al acțiunii a fost prevenirea și combaterea infracționalității și a faptelor de natură antisocială în mijloacele de transport, asigurarea unui climat de siguranță pentru toți cetățenii care utilizează transportul public, monitorizarea respectării normelor de conduită de către călători și de către operatorii de transport, identificarea cerșetorilor, a copiilor lipsiți de supraveghere, a persoanelor fără adăpost și încredințarea acestora Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, identificarea și luarea măsurilor legale împotriva conducătorilor auto care nu respectă prevederile OUG 195/2002, existând situații în care se parchează în perimetrul stațiilor STPT, identificarea persoanelor care aruncă deșeuri, precum și a celor care fumează în stațiile mijloacelor de transport. În cadrul acțiunii care a avut și rol preventiv, fiind împărțite pliante cu informații utile călătorilor, au fost depistate și persoane care nu au respectat prevederile legale, fiind aplicate 16 sancțiuni, în valoare de 5400 lei. Cele mai multe dintre acestea au fost aplicate pentru călătoria fără bilet sau legitimație de transport, conform Legii 92/2007, dar au existat și situații în care unele persoane au refuzat legitimarea și au făcut scandal împiedicând polițiștii locali și controlorii STPT să își desfășoare activitatea.
Un exemplu este cel al unui cetățean care a făcut scandal, nedorind să își dea datele de identificare după ce a fost prins fără bilet, acesta a fost coborât în Stația STPT din Piața Libertății, unde a făcut scandal, iar în apărarea lui a sărit o altă persoană, care desfășura lucări la o clădire din zonă și, fără a ști despre ce este vorba, a adresat injurii, perturbând desfășurarea controlului. Cei în cauză au fost sancționați conform Legii 61/1991 cu 1000 și respectiv 3000 de lei.
Tot în cadrul acțiunii au fost aplicate 16 înștiințări unor autovehicule depistate oprite neregulamentar, mai exact împiedicând circulația mijloacelor de transport.
Comentarii
comentarii