Acasă Actualitate Acţiune dedicată studenţilor din anul I de la toate programele de studiu...

Acţiune dedicată studenţilor din anul I de la toate programele de studiu ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

DISTRIBUIȚI

Considerat de Octavian Goga, Părinte al Patriei, Vasile Goldiş este omul providenţial, care, după Declaraţia de la Oradea din 12 octombrie 1918 – „Manifestul către naţiunea română şi Manifestul către popoarele lumii” – avea să prezinte la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, într-o Cuvântare istorică, Rezoluţia Unirii, document prin care societatea românească era organizată pe baza unui sistem democratic, fapt care marchează naşterea unei noi perioade istorice. Pentru a se familiariza cu crezul Marii Uniri al părintelui spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, la iniţiativa dnei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, zilele trecute, a avut loc acţiunea „Marea Unire: repere istorice şi culturale”, dedicată studenților din anul I de la toate programele de studiu in limbile română, engleză și franceză. Studenții au fost coordonați de către reprezentanții Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră și ai Biroului pentru Studenți Străini.

Acțiunea a debutat cu o vizită la Muzeul Memorial Vasile Goldiş, unde studenții au fost întâmpinați de prof. univ. dr. Marius Grec și dr. Maria Pantea. Apoi, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, conducerea Universităţii, în frunte cu dna rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci a deschis manifestarea îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei Beliu. A urmat o scurtă expunere istorică a Marii Uniri, prezentată de către conf. univ. dr. Cristian Benţe, prorector UVVG, iar cinci actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” au reconstituit celebrele tratative din 13-14 noiembrie 1918, care, ulterior, au dus la desprinderea Transilvaniei din cadrul Imperiului Austro-Ungar și Unirea cu România. Sceneta a fost interpretată de actorii Bogdan Costea – în rolul lui Jászy Oszkár, Ioan Peter – în rolul lui Vasile Goldiș, Robert Pavicsits – în rolul lui Ștefan Cicio Pop, Sorin Dorobanțu – în rolul lui Ioan Suciu și Constantin Florea – în rolul lui Iuliu Maniu.

Un moment apreciat de către studenți a fost programul artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Cununiţa” al UVVG, condus de prof. Ioan Darău, care a inclus colinde tradiționale, jocuri populare şi o suită de cântece patriotice. Un moment de înaltă vibraţie a fost cel în care studenții, cadrele didactice şi conducerea Universității s-au prins în Hora Unirii. Finalul programului artistic a aparținut Corului Eutherpe al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, dirijat de prof. Cristina Cameniţă, care a interpretat o serie de colinde din repertoriul internațional şi românesc.

„Am dorit să simțim și să sărbătorim românește. Ne bucurăm că am reuşit să cinstim Marea Unire şi memoria celui care a fost Vasile Goldiş, consecvenţi crezului său tradiţional: „Prin noi înşine”, care a devenit motto-ul universităţii noastre. O universitate care are larg deschise porțile sale către tinerii doritori să urmeze cursurile învățământului superior și care respectă tradiția, reperele istorice şi culturale ale poporului român.” – spune prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Comentarii

comentarii