Acasă Economic Acţiunile proprietarului Shopping City Timișoara s-au prăbuşit. Pierderi de peste 3 miliarde...

Acţiunile proprietarului Shopping City Timișoara s-au prăbuşit. Pierderi de peste 3 miliarde de euro în ultima lună şi jumătate

DISTRIBUIȚI

Compania NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor gestionate, a pierdut circa 40% din valoarea acţiunilor de la începutul anului şi până acum, după ce un broker sud-african a acuzat unul dintre fondatorii firmei de tranzacţii suspicioase.

Capitalizarea bursieră a NEPI Rockcastle de pe bursa de la Amsterdam a scăzut de la 8,2 mld. euro la 5,08 mld. euro în ultima lună şi jumătate. La sfârşitul săptămânii trecut, un raport realizat de brokerul 36ONE Asset Management din Africa de Sud s-a scurs în presă. În document se fac acuzaţii grave privind comportamentul grupului de companii la care firma Resilient este acţionar. Brokerul a constatat că evaluarea premium a fiecăreia dintre companiile din grup „nu a rezultat din activitatea normală a pieţei, ci din acţiunile deliberate (şi adesea ascunse) ale unor proprietari influenţi şi ai directorilor importanţi ai grupului“.

În esenţă, 36ONE este suspicioasă că acţiunile directorilor, companiilor din grup şi ale părţilor afiliate au contribuit la modele stranii de tranzacţionare a acţiunilor uneia dintre societăţi, care în virtutea participaţiilor în celelalte companii din grup, a creat un ciclu virtuos. Resilient deţine 13% din NEPI Rockcastle şi 15,92% din Fortress, care la rândul său are 24,2% din NEPI Rockcastle, şi este compania care a fondat NEPI.

În reacţie, Resilient menţionează că raportul brokerului se bazează mai mult pe poziţia acestuia de vânzare în lipsă (short selling), decât pe o analiză obiectivă. Practic, 36ONE ar avea de câştigat din scăderea preţului acţiunilor. Vânzarea în lipsă reprezintă o tehnică de tranzacţionare prin care investitorul vinde acţiuni cu scopul de a le răscumpăra la un preţ mai mic, rezultând astfel un profit.

„S-a făcut short selling şi au apărut acuzaţii care nu au nicio legătură cu NEPI Rockcastle. Acuzaţiile se referă la unul dintre acţionarii noştri, care susţine că nu sunt adevărate. Săptămâna viitoare merg în Africa de Sud, pentru a prezenta rezultatele anuale, şi sper să mai ameliorez din îngrijorări. Acţionarii nu sunt fericiţi. Pe noi ne afectează ca imagine, procesul operaţional nu este afectat. Mallurile produc venituri, construim şi închiriem în continuare. Urmează nişte investigaţii, pentru că această firmă a făcut short selling, după care a dat în piaţă informaţii nefondate. Ceva e necurat la mijloc. Pe mulţi oameni această mişcare i-a costat bani adevăraţi“, a declarat pentru Capital Alex Morar, CEO-ul NEPI Rockcastle şi acţionar în cadrul companiei. El mai spune că NEPI Rockcastle funcționează conform cu regulile aplicabile pe piețele de capital, respectând îndeaproape toate normele aferente.

Fuziunea dintre NEPI şi Rockcastle, două fonduri de investiţii originare din Africa de Sud, a pus bazele celui mai mare investitor imobiliar listat din Europa Centrală şi de Est şi una dintre primele zece companii imobiliare listate din Europa continentală. Portofoliul imobiliar al celor două companii cuprinde 51 de proprietăţi operaţionale localizate în Polonia, Cehia, Slovacia, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România, cu o valoare totală de 3,8 miliarde de euro, precum şi şase proiecte imobiliare în curs de construcţie. Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne în România, unde deţin 16 malluri şi cinci proiecte de birouri, care însumează jumătate din valoarea portofoliul NEPI Rockcastle. Noul conglomerat datorează la bănci peste 825 mil. euro.

Ca urmare a fuziunii, cele două companii au încetat tranzacţionarea acţiunilor la Bursa din Johannesbrug şi la Bursa de Valori Bucureşti, în cazul NEPI, şi la Bursa din Johannesbrug şi Bursa din Mauritius, în cazul Rockastle. Din 12 iulie 2017, NEPI Rockcastle se tranzacționează pe Bursa din Johannesbrug şi pe Euronext Amsterdam, cu o capitalizare bursieră la listare de 6,1 miliarde de euro.

Sursa: capital.ro

Comentarii

comentarii