Acasă Actualitate Activ și integrat în comunitate, cu DGASPC Timiș, DGASPC Arad și DGASPC...

Activ și integrat în comunitate, cu DGASPC Timiș, DGASPC Arad și DGASPC Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Peste 60 de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor din Timiș, dar și ai DGASPC Arad și DGASPC Caraș Severin s-au reunit la Timișoara, luni, 14 iunie, ca răspuns la invitația DGASPC Timiș, cu toții fiind dornici să schimbe idei și să discute despre experiența lor în ceea ce privește lucrul cu copiii defavorizați și integrarea lor socio-profesională.

DGASPC Timiș desfășoară proiectul “Activ și integrat  în comunitate!” ai cărui beneficiari direcți sunt atât copiii din CRRNC Timișoara, CRRNC Lugoj și cei cu măsură de protecție din cadrul CP Găvojdia.

Beneficiar este și personalul caselor de tip familial și al centrelor de zi de recuperare și, nu în ultimul rând, beneficiare sunt și instituțiile publice și private care sunt partenere și reprezintă un ajutor de bază în integrarea socio-profesională a acestor adolescenți și tineri.

“Mă bucur nespus de mult să văd astăzi, aici, atât de mulți parteneri și colaboratori, oameni care, împreună cu noi, au ajutat mulți copii să își întindă aripile și să zboare, să își construiască un viitor sigur și stabil. Mă bucur mult să văd că întreaga comunitate a înțeles că acești copii trebuie sprijiniți, nu blamați, că există, din păcate, destule situațíi în care noi, respectiv voi, suntem și sunteți singurul lor sprijin real. Dar, cel mai mult, mă bucur când văd că și adolescenții și tinerii din sistemul de protecție înțeleg acest lucru și caută, alături de managerii de caz, de asistenții sociali și de ceilalți specialiști din cadrul Direcției, să urmeze cursuri de formare și calificare profesională, iar apoi – un loc de muncă pe măsura fiecăruia, un start pe drumul către independență și către formarea unei familii”, a declarat, în deschiderea evenimentului Carmen Apostol, director general DGASPC Timiș.

La rândul său, Monica Trușcă, director executiv PDC și coordonator al proiectelor instituției, a prezentat evoluția centrelor de plasament din cadrul DGASPC Timiș și a evidențiat importanța caselor de tip familial pentru copiii din sistemul de protecție a copilului:

“Copiii din casele de tip familial sunt schimbați, își iubesc casa, se implică în întreținerea ei și sunt de-a dreptul fericiți. Chiar dacă legislația nu ne-a ajutat întotdeauna, am găsit mereu soluții în favoarea copiilor. Aceste case sunt ideale pentru grupurile de frați mari sau pentru copiii cu dizabilități severe. Iar în acest an, pe lângă casele de tip familial existente, vom mai avea una, în Timișoara. O casă venită… din partea comunității, respectiv a unei persoane care ne-a sunat și ne-a spus: «Vreau să vă donez o casă, iar voi să faceți din cea un cămin pentru copii. Așa vom face! Iar peste ani, când poate nu vom mai avea nevoie de case de tip familial, le vom folosi pentru prevenție și intervenție, căci este mare nevoie de prevenție la nivelul întregului județ.»”

Marți, 15 iunie, specialiștii din Timiș se vor întâlni cu comunitatea la Lugoj, la un eveniment similar cu cel din Timișoara, dat fiind faptul că în zona Lugojului sunt concentrate cele mai multe servicii sociale in județul Timiș.

 

Comentarii

comentarii