Acasă National ActiveWatch: Consiliul Național al Audiovizualului sancționează din nou dreptul la opinie

ActiveWatch: Consiliul Național al Audiovizualului sancționează din nou dreptul la opinie

DISTRIBUIȚI

activewatchActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, critică o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). În ședința din 6 februarie 2014, CNA a amendat cu 70.000 lei postul B1TV.

Sancțiunea a vizat încălcarea a trei articole din Codul audiovizual: art. 66 alin. (1) lit. a) privind asigurarea echilibrului și imparțialității, articolul 40 alin (3) care interzice limbajul injurios și instigarea la violență și art. 43 alin. (1) care privește protejarea dreptului la un proces echitabil.

ActiveWatch consideră abuzivă sancționarea postului B1TV pentru încălcarea art. 40 alin. (3) al Codului audiovizual. Mesajul transmis de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor este extrem de periculos, iar astfel de sancțiuni riscă să provoace situații de cenzură în redacții și autocenzură în rândul jurnaliștilor”, se arată într-un comunicat ActiveWatch.

Conform Agenţiei de Monitorizare a Presei, principalul pericol care rezultă din decizia CNA este invocarea abuzivă a articolului 40 alin. (3) din Codul de reglementare în audiovizual (“Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”). „Fiind a doua sancțiune într-un interval foarte scurt de timp (după precedentul creat în jurul cazului Puric-SRR în luna decembrie), se naște întrebarea dacă avem de-a face cu o politică instituțională de taxare a opiniilor critice la adresa puterii politice sau doar cu o eroare de interpretare a reglementărilor în vigoare”, spun reprezentanţii ActiveWatch.

ActiveWatch consideră că CNA sancționează dreptul la opinie, drept de care beneficiază inclusiv moderatorul emisiunii. Expresiile folosite de moderator și invitații săi, chiar dacă sunt exprimate în termeni duri, se încadrează în limitele dreptului la liberă exprimare și sunt făcute în legătură cu evenimente politice care au generat reacții aprinse în societate, existând o nemulțumire răspândită în interiorul societății (mass-media, societate civilă) cu privire la acțiunile regimului politic, acțiuni ce au constituit și subiectul dezbaterii de la B1TV. În consecință, este vorba despre dezbaterea publică a unor chestiuni de interes public major.

În privința limbajului considerat a fi injurios de CNA, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a arătat în repetate rânduri că critica guvernului şi a politicienilor reprezintă cea mai protejată formă de exprimare politică: „Libertatea presei constituie unul dintre cele mai eficiente mijloace prin care publicul află şi îşi formează opinii despre ideile şi atitudinile conducătorilor politici. În sens larg, libertatea dezbaterii politice este esenţa conceptului de societate democratică, concept care domină Convenţia în întregul său. Limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obişnuiţi. Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil şi conştient verificarea strictă a fiecărui cuvânt şi a fiecărei fapte, atât din partea jurnaliştilor, cât şi din partea marelui public şi, în consecinţă, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranţă.

De asemenea, CEDO a afirmat că libertatea de exprimare include informaţiile şi ideile care ofensează, şochează sau deranjează. 

ActiveWatch atrage atenția Consiliului Național al Audiovizualului că este vorba despre o emisiune de dezbateri, în care primează opiniile, nu informația. Opiniile/judecățile de valoare nu pot fi evaluate în cheia adevăr/fals, astfel că introducerea noțiunii “corect” în decizie nu este justificată. Opiniile sunt, prin natura lor, părtinitoare, echilibrul acestora fiind în sarcina radiodifuzorului și a moderatorului, care au obligația de a asigura, prin temele și invitații aleși, pluralitatea punctelor de vedere exprimate, astfel încât publicul să își poată forma un punct de vedere. Echilibrul se asigură fie prin prezentarea a cât mai multor opinii diferite în legătură cu aceste teme, fie în cadrul unei emisiuni, fie de-a lungul mai multor ediții.

Agenţia de Monitorizare a Presei mai atrage atenția asupra faptului că CNA ajunge la situația absurdă în care invocă protejarea dreptului la liberă informare pentru a justifica limitarea dreptului la liberă exprimare. În fapt, tocmai acest gen de sancțiuni pun în pericol direct dreptul publicului la informare, inhibând dezbaterea publică și libera circulație a informațiilor și ideilor în chestiuni de interes public.

CNA este garantul interesului public în audiovizual. În cazul de față, considerăm că interesul public primordial este ca publicul să beneficieze de o dezbatere publică liberă, consistentă, cât se poate de echilibrată și imparțială. Critica puterii nu trebuie să fie inhibată, riscul pentru procesul democratic fiind mai mare decât riscul de a leza drepturile anumitor politicieni. ActiveWatch își exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste sancțiuni aplicate de CNA în ultimul timp și cere membrilor Consiliului să țină cont de jurisprudența CEDO în evaluarea cazurilor discutate”, se mai arată în documentul redactat de ActiveWatch.

Comentarii

comentarii