Acasă Actualitate Acuzaţii aduse de Transelectrica: Drumul Boilor a fost construit cu probleme de...

Acuzaţii aduse de Transelectrica: Drumul Boilor a fost construit cu probleme de legalitate

801
DISTRIBUIȚI

Drumul care va lega Moşniţa Veche şi Timişoara, cunoscut ca şi Drumul Boilor este realizat fără a fi respectate toate obligaţiile legale necesare. Concluzia a fost trasă de Transelectrica, societatea care deţine reţele de înaltă tensiune, prin intermediul cărora are loc transportul pe distanţe lungi a energiei electrice. Conform debanat.ro, inspectorii societăţii au constatat pe teren că respectiva şosea a fost construită în zona de protecţie a instalaţiilor electrice, fără a fi fost solicitată şi primită aprobarea din partea operatorului, prin realizarea construcţiei fiind pusă în pericol atât siguranţa celor care lucrează la investiţie, dar şi a celor care vor utiliza în viitor acel drum. Cei de la Transelectrica cer intrarea în legalitate, ei spunând că ar putea chiar da în judecată deţinătorul drumului, dar chiar şi demolarea acestuia.

„Urmare a controlului efectuat de către echipele CNTEE Transelectrica SA – Sucursala de Transport Timişoara, pe traseul liniei electrice aerioene (LEA) 220 kV Mintia-Timişoara, s-a constatat că în culoarul de siguranţă al LEA, la jumătatea deschiderii dintre stâlpii 382-383 al acestei linii este ăn construcţie drumul care face legătura dintre localităţile Moşniţa Vechie şi Timişoara, cunoscut sub numele de „Drumul Boilor”. În vederea realizării acestui drum, Compania noastră nu a emis aviz de amplasament”, se arată într-un document transmis de cei de la Transelectrica pe adresa Primăriei Timişoara, conform debanat.ro.

Prin modul în care a fost realizată construcţia au fost generate mari probleme de securitate, conform aceleiaşi surse.

„În prezent, conform cerinţelor NTE 003/04/00 de coexistenţă a LEA 220 kV Mintia-Timişoara, existentă, şi noul drum apărut în zona de siguranţă a LEA nu sunt îndeplinite, fiind pusă în pericol atât siguranţa persoanelor cât şi siguranţa instalaţiilor aflate în gestiunea CNTEE Transelectrica SA, situaţie care poate avea repercursiuni, atât asupra siguranţei Sistemului Energetic Naţional, precum şi asupra integrităţii persoanelor ce se vor afla în zona de protecţie şi siguranţă a instalaţiilor electrice. Prin urmare vă solicităm să notificaţi proprietarul/administratorul drumului cu privire la această situaţie, să sistaţi de urgenţă orice lucrări în zona analizată şi să demolaţi construcţiile realizate, dacă este cazul, amplasate în zona de protecţie şi siguranţă a LEA 220 kV Mintia-Timişoara existentă”, se mai spune în concluziile controlului.

Cei de la Transelectrica solicită cer intrarea în legalitate a drumului, ceea ce presupune obţinerea unui aviz de amplasament de la Transelectrica.  „Emiterea de certificate de urbanism incomplete, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de urbansim aprobate atrage răspunderea disciplinară, administrativă, contravenţională, civilă sau penală, după caz, potrivit legii”, mai spun în document cei de la Transelectrica.

Situaţia existentă poate fi una gravă, avertizează transportatorul de electricitate, existând riscul unor accidente grave.

„Considerăm că atât dumneavoastră, ca emitent al Certificatului de Urbanism/Autorizaţie de Construire, cât şi proprietarul /administratorul drumului, vă asumaţi în întregime, orice eveniment şi risc posibil (cel mai grav fiind punerea în periocl a persoanelor, etc) să apară în zonele de apropiere ale instalaţiilor existente ale CNTEE Transelectrica SA cu acest drum, atât în timpul edificării acestuia, cât şi ulterior, pe perioada existenţei lui”, avertizează Transelectrica.

Societatea mai spune că îşi rezervă dreptul să acţioneze în judecată cei care efectuează lucrări în zona de protecţie a instalaţiilor electrice, ale societăţii, fără consimţământul acesteia, mai spun cei de la debanat.ro

Comentarii

comentarii