Acasă Eveniment “Aderi la PSD sau la PDL şi rămâi director, dacă nu…”

“Aderi la PSD sau la PDL şi rămâi director, dacă nu…”

DISTRIBUIȚI

“Pentru prima oară în ultimii opt ani, trebuie să optăm pentru un partid sau altul”
“Directorii de unităţi şcolare au fost numiţi pe baza unui concurs, deci nu poate fi vorba de o împărţire politică”, a declarat social-democratul Sorin Ionescu, inspector general-adjunct în cadrul IŞJ Timiş

În această perioadă, învăţământul timişean se confruntă cu una dintre cele mai dureroase probleme: reducerea masivă de posturi, inclusiv de titulari.
Bieţii dascăli, ca să nu fie daţi afară, trebuie să dovedească în mod indubitabil că îşi merită postul cu patalamaua în mână şi cu multe alte hârţogării. Mulţi dintre ei, dacă nu mai au actele doveditoare, reprezintă un motiv suficient să părăsească postul, chiar dacă au vechime şi sunt buni profesori. Deşi e vacanţă, în şcoli au loc şedinţe peste şedinţe şi dezbateri peste dezbateri pentru a se stabili clar cine rămâne şi cine pleacă. Pe de altă parte, profesorii se bucură că, în urma reducerilor, vor fi desfiinţate clasele cu mai puţin de 20 de elevi şi nu vor mai fi cursuri după-amiaza.

“Aşa ceva nu e posibil!”

De asemenea, se mai vorbeşte de o chestiune destul de stranie – directorii şi directorii adjuncţi trebuie să opteze pentru PSD sau pentru PDL. “Pentru prima oară în ultimii opt ani, trebuie să optăm pentru un partid sau altul. Până acum, nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Dacă nu alegem un partid, va trebui să părăsim postul. Eu voi alege PSD”, ne-a declarat un director adjunct, care din motive lesne de înţeles a dorit să-şi păstreze anonimatul. Dacă situaţia este într-adevăr reală, pare foarte gravă. Reprezentanţii PSD nu recunosc că s-ar putea întâmpla aşa ceva în învăţământul timişean, iar PDL e mai evaziv. “Deocamdată nu e niciun fel de discuţie. S-ar putea, dar încă nu e definitivat nimic”, a spus Constantin Ostaficiuc, preşedintele PDL Timiş.
Sorin Ionescu, vicepreşedintele PSD Timişoara şi inspector general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş susţine că aşa ceva nu e posibil. “Directorii de unităţi şcolare au fost numiţi pe baza unui concurs, deci nu poate fi vorba de o împărţire politică. Am văzut şi eu nişte declaraţii de la sindicate, dar nu poate fi vorba de o împărţire politică. Un director trebuie să fie profesor titular gradul II în învăţământ. E prima condiţie. Nu scrie nicăieri în statut că trebuie să fie PSD sau PDL. Unii dintre directori ştim că au apartenenţă politică declarată la un partid sau altul, dar nu e niciun fel de problemă şi nu e niciun fel de împărţire una mie una ţie”, a declarat Ionescu. 

„Eu nu ştiu asta!”

Bineînţeles că sindicatele nu pot fi de acord cu numirile pe criterii politice.
“Noi nu suntem de acord sub nicio formă cu politizarea învăţământului. Numirea pe funcţii pe criterii politice nu mi se pare deloc benefică. Trebuie aleşi oamenii pe bază de competenţe şi rezultate. În şcoli, se cunosc oamenii care sunt pasibili de a deţine funcţii, se bucură de autoritate în colectivele respective şi ar trebui să se ţină seama şi de acest aspect. A face numiri numai pe criterii politice este o eroare inclusiv din partea reprezentanţilor partidelor politice. În situaţia în care într-o şcoală lucrurile vor merge prost, va fi o pată inclusiv pe partidul care a făcut numirile”, a declarat Virgil Popescu, preşedintele sindicatului învăţământului “Spiru Haret” Timiş.
“De unde ştiţi? Eu nu ştiu asta. Dacă au dat concurs, cum optează pentru un partid sau altul? Eu nu ştiu asta”, a spus democrat-liberalul Marin Popescu, inspector general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Comentarii

comentarii