Acasă Actualitate „Administraţia timişoreană trebuie să puncteze serios la modernizarea reţelei rutiere”

„Administraţia timişoreană trebuie să puncteze serios la modernizarea reţelei rutiere”

DISTRIBUIȚI

Marius Popovici:
Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD la nivel naţional, spune că în judeţul Timiş, principalii actori economici declară că criza nu a atins grav judeţul Timiş în 2011, comparativ cu alte judeţe din România. „Economia timişeană, chiar dacă nu a bubuit, trebuie menţionat că importante societăţi timişene şi-au mărit capacitatea de producţie – Continental, Elba, Mahle, Valeo, Dura –  s-au inaugurat producţii noi – AMG Deta. Şomajul în Timişoara a atins cea mai mică cotă – de 2 procente – din toată Europa. În plan social, populaţia timişeană a înfruntat cu optimism şi energie greutăţile zilnice, chiar dacă în domeniul educaţiei, sănătăţii şi administraţiei mai este loc de mai bine. Cultura, artele, sportul au fost domenii care au contribuit la bunul renume al Timişoarei. Din păcate, în domeniul infrastructurii sportive sau de agrement nu s-au întâmplat prea multe, cu excepţia unei baze de agrement excelente – Termalum – cu bazine de apă termală şi SPA”, spune Marius Popovici, făcând o radiografie a anului ce tocmai s-a încheiat.

3,4 pasaje rutiere denivelate, parcări supraterane sau subterane, semaforizare inteligentă
Din păcate, în 2011, infrastructura rutieră a Timişoarei a stagnat, acest sector dând multă bătaie de cap miilor de automobilişti. „Un oraş cu pretenţii europene, cum se doreşte Timişoara, nu poate trăi doar din istorie şi tradiţie. Pentru a se alinia metropolelor europene din Europa de Est, administraţia timişoreană trebuie să puncteze serios la modernizarea reţelei rutiere (3,4 pasaje rutiere denivelate, parcări supraterane sau subterane, semaforizare inteligentă), iar clăririle istorice de patrimoniu trebuie urgent renovate. Pentru 2012, vestea bună este că încep lucrările la pasajul denivelat Michelangelo – Pârvan. Reţeaua rutieră municipală trebuie să ţină pasul cu reţeaua de autostrăzi ce se prefigurează în jurul Timişoarei şi care sigur va atrage multe investiţii în această regiune”, e de părere Popovici.

 „De ce să nu devenim şi un important centru politico-administrativ al Europei?”
„Există perspectiva ca centrul de greutate politică al Uniunii Europene să se deplaseze, încet, spre Europa de centru şi de Est, aici fiind menţionată Viena ca posibilă capitală viitoare a UE. În acest context, consider că Timişoara nu şi-a spus ultimul cuvânt, doresc ca vocaţia europeană a oraşului nostru – primul oraş liber al României în ‘89 – să atragă pe viitor şi importante instituţii ale UE. Ce e de făcut? Cred că actorii politici locali şi judeţeni, parlamentari europeni şi români, conducerea CJ Timiş şi a primăriei, dar şi consilieri judeţeni şi municipali, primarii din judeţ să renunţe la disputele politice sterile şi să facă un lobby intens pentru promovarea oraşului nostru pe toate palierele politice şi administrative europene. Studii economice de ultimă oră arată că zona Timişoarei este, din punct de vedere logistic, centrul regional al acestei părţi a Europei şi atunci de ce să nu devenim şi un important centru politico-administrativ al Europei?”, se întreabă Popovici.

Comentarii

comentarii