Administrația Fritz face cadouri, din banii timișorenilor, dezvoltatorilor imobiliari. Echipa USR de la Primăria Timișoara a decis să ”ajute” dezvoltatorii unui PUZ privat din partea de sud a orașului. Situat între Timișoara și Moșnița, terenul de 6 hectare este gata parcelat și pregătit pentru construcția de vile. Cu toate că, potrivit legii, la preluarea străzilor din domeniul privat în cel al primăriei, acestea ar trebui să aibă utilitățile deja instalate, Fritz a decis ca rețelele de apă și canalizare să fie realizate pe banii primăriei.
Contractul de execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii „Extindere rețele apă-canal zona Plopi Sud, străzile II-V, din Municipiul Timișoara”, a fost atribuit pe 20 martie 2024 firmei de construcții ROMTIM INSTAL SRL din Chișoda, și are o valoare de nu mai puțin de 584.122,34 lei plus TVA.
Dominic Fritz și pus chiar el semnătura pe contract. Străzile II – V din zona Plopi Sud nu există decât pe planul de construcție a noului cartier de vile. Pe cale 6 hectare de teren viran, împărțit în 74 de parcele, există în acest moment o singură casă, iar cea de a doua este în construcție.
Afacerea a debutat în anul 2003, prin HCL 92 din 22 aprilie 2003, la propunerea primarului de atunci, Gheorghe Ciuhandu. Hotărârea Consiliului Local Timișoara prevedea aprobarea Planul Urbanistic de Detaliu ”Locuinţe individuale -Zona Plopi Sud ” conform proiectului nr. 07/2002 întocmit de arh. Romeo Szorad. Terenul, în suprafaţă totală de 10.000 mp , este înscris în C.F. 134962 cu nr. top A.1676/3/8/1, proprietatea Buciuman Nicolaie Anton şi soţia Buciuman Corina Desanca, scrie renasterea.ro.
După alți doi ani, se aproba și PUZ-ul pentru construirea de locuințe. Prin HCL 394 din 25 octombrie 2005, tot la propunerea fostului primar Gheorghe Ciuhandu, se aproba Planul Urbanistic Zonal ”Construire locuinţe şi funcţiuni complementare”,Zona Plopi Sud, parcelele A 1676/2/3 şi A1676/2/4, Timişoara conform Proiectului nr.7/2005, întocmit de S.C. ARTPLAN S.R.L. PUZ-ul prevedea că reţelele edilitare se vor realiza doar prin racordarea la sistemele centralizate ale localităţilor, conform adresei Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului nr. 4495/26.07.2005. PUZ-ul avea valabilitate de 10 ani, dar până în 2015, la expirarea termenului nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere al rețelelor, dar cele două parcele sunt transformate în 73 de parcele mai mici, fiecare pentru construcția unei vile, cu spațiu înconjurător suficient.
A venit apoi la butoane administrația Fritz, iar pe 14 septembrie 2023 a fost publicat pe SEAP anunțul de participare pentru achiziție Contract de execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii “Extindere rețele apa-canal zona Plopi sud, str. II-V, Municipiul Timișoara”. Străzile unui cartier privat au fost trecute, ”din pix”, la municipalitate, astfel încât beneficiarii care construiesc pe parcele să nu plătească pentru construcția rețelei de apă-canal.
”În baza contractului vor fi executate lucrări aferente obiectivului de investiţii “”Extindere rețele apă-canal zona Plopi sud, str. II-V, Municipiul Timișoara in conformitate cu cerințele din cadrul documentației de atribuire. Având în vedere Expertiza tehnică a lucrărilor executate în cadrul obiectivului de investiții ”Extindere rețea apă-canal – zona Plopi Sud, str. II-V”, cu nr. SC2022-30740/08.12.2022, realizată în scopul determinării stării tehnice de calitate a rețelei de apă și canalizare menajeră existentă și executată conform proiectului tehnic nr. 26/2006, întocmit de S.C. Delta Project S.R.L., pe str. Mărghitaș s-a constatat lipsa unui tronson de rețea de canalizare din PVC D 400 mm, în lungime de 270 m, reabilitarea a 29 cămine de vizitare existente. Necesitatea investiției este justificată de faptul că Municipiul Timișoara are ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor municipiului prin asigurarea continuității și calității serviciului de alimentare cu apă și canalizare pe domeniul public. Prin continuarea lucrărilor ce implică realizări importante în infrastructura aferentă serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, pentru buna funcționare a serviciilor cât și pentru ca acestea să îndeplinească condițiile de funcționare prevăzute de legislația în vigoare, este oportună achiziționarea serviciului de execuție a acestor lucrări. Acestea ar trebui să se concretizeze în servicii publice eficiente, cu luarea în considerare a principiului dezvoltării durabile. Contractul presupune efectuarea următoarelor lucrări: execuția unui tronson de canalizare ape uzate pe str. Mărghitaș, diametrul canalului proiectat este de 400x 9,8 mm, în lungime de 270 m, din tuburi PVC; execuția a 6 bucăți cămine de vizitare; reabilitarea a 29 buc. cămine de vizitare existente (etanșietatea îmbinărilor elementelor de alcătuire a căminelor de vizitare, montarea plăcilor din beton armat, a capacelor de fontă, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, efectuarea probelor de etanșietate; executarea umpluturilor, refacerea terenului (aducerea la starea inițială).
(…)
Valoarea totală estimată este 584.765,57 lei, fără TVA”, se preciza în anunț.
Dărnicia administrației Fritz ridică multe semne de întrebare, dar are și o explicație simplă. Conform datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, parcela cu număr topo 436355, de 503 metri pătrați, de pe strada Rezistența bănățeană, este, din anul 2009, în proprietatea familiei Gheorghe și Tabita Bunea. Gheorghe Bunea lucrează chiar la Primăria Timișoara, fiind consilier superior la Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara. Dacă pentru această parcelă lucrurile sunt clare, restul suprafeței până la 6 hectare a fost dezmembrată în parcele mai mici. Mai exact, pentru poziția topo CF 138464, CAD 1676/2/3, informațiile de la OCPI arată că parcela 1676/2/3 este unificată cu imobilul din CF 132295 Timișoara apoi este dezmembrată în 73 de parcele. Nu este încă clar cine este proprietar pe aceste parcele.
Este clar însă că administrația Fritz are ceva de ascuns. După ce au așteptat până aproape de expirarea termenului de depunere a ofertelor, care era 9 aprilie 2024, oamenii lui Fritz au făcut atribuirea contractului pe 21 martie 2024. Graba a stricat însă treaba. Contractul cu firma declarată câștigătoare, ROMTIM INSTAL SRL din Chișoda, a fost semnat însă, în mod ilegal, pe 20 martie 2024, adică cu o zi înainte de atribuirea propriu-zisă, conform datelor oficiale de pe SEAP.
Acum se pregătește următoare etapă a fraudării banilor publici. După preluarea străzilor II – V Plopi Sud, care nu existau în realitate, și plata lucrările de apă și canal din bani publici, va și urma amenajarea străzilor, pentru că lucrările de asfaltare și realizarea trotuarele cad automat în sarcina Primăriei Timișoara.