Pare incredibil, dar Primăria Timișoara a refuzat să aplice pentru o finanțare de aproape 400 de milioane de lei (aproximativ 75 de milioane de euro), bani pe care i-ar putea obține pentru a construi de la zero un spital de copii, inclusiv cu secții pentru nașteri și neonatologie, copii născuți prematur, gravide sau lehuze cu probleme medicale.
Adică exact acele categorii pe care luni și marți le-au cărat cu salvările, între spitale, după ce un corp de clădire a vechii clădiri de pe Odobescu s-a prăbușit parțial.
Doar că la primărie, de la primarul Fritz și viceprimarul Lațcău și până la Florentina Radu, “împărăteasa spitalelor primăriei”, directorul Administraţiei pentru Sănătate şi Educaţie a Municipiului Timişoara (ASEMT), nimeni nu a vrut să aplice pentru finanțarea de 75 de milioane de euro, pe motiv că există deja un alt plan pentru o clădire, ipotetic, lângă noul spital de copii care se va face din banii virtuali ai investitorilor-minune ce ar trebui aduși de specialiștii băncii mondiale.
Prăbușirea era iminentă, primăria nu a făcut nimic
Chiar de 1 decembrie, în secția de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu a căzut o bucată de tavan într-una dintre băi. Clădirea e veche, iar primăria care plătește chirie pe ea, a ținut sub tăcere incidentul. Între timp, pacienții au fost mutați.
Imobilul în care se află Secția de Neonatologie, este foarte vechi, iar maternitatea stă cu chirie acolo. Nu este primul incident petrecut acolo în ultimul an, pentru că, în primăvară, în aceeași baie a căzut tencuiala.
Primăria a ținut ascuns incidentul din 1 decembrie, care a „transpirat” după ce un martor a trimis niște imagini către presă. Marți a avut loc o ședință, la care au participat viceprimarul Ruben Lațcău, Flavia Zara, director Spitalului Municipal, Mihai Gafencu, directorul Spitalului de Copii, și Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean.
Opt bebeluși au fost mutați la Spitalul de Copii, iar urgențele de Neonatologie vor fi direcționate către noua maternitate a SCJUT. Alți 40 de bebeluși sunt în curs de a fi mutați la Spitalul “Louis Țurcanu” sau la fosta maternitate Bega.
Cât privește Clinica de Obstetrică și Ginecologie și secția de nou năsscuți de pe Odobescu, activitatea a fost complet stopată, după ce marți, 3 decembrie, inspectorii primăriei au constatat pericolul iminent pe care îl prezintă cele două clădiri vechi și părăginite. Personalul medical, pacientele gravide, mamele și bebelușii au fost evacuați.
În luna iunie 2024, a avut loc un prim incident, care a ajuns la opinia publică, după ce niște muncitori au făcut cunoscută situația.
Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat, pe 3 decembrie 2024, că “Mutarea a fost făcută de ieri, deci mutarea a fost făcută rapid. Vă aduceți aminte că am mai avut un astfel de incident acum câteva luni, vorbind de aceeași clădire. Atunci au mai fost mutate câteva saloane.
Iar acum, cu echipele noastre de ieri și cu un profesor structurist de la Facultatea de Construcții la Politehnica Timișoara, am mers, am decopertat podeaua, am intrat în pod, am verificat un pic mai adânc structura și, în momentul acesta, am luat această decizie. Și probabil, undeva săptămâna viitoare, vom avea o expertiză semnată și parafată, în baza căreia vom putea să luăm niște decizii și vom începe o intervenție de urgență acolo. Trebuie să vedem exact dacă clădirea poate, cu niște intervenții de siguranță, de urgență, să mai poată să fie folosită sau dacă va fi nevoie, în întregime, să relocăm activitatea.”
Aici, edilul minte prin omisiune. În vară s-a făcut o punere în siguranță, în fapt o glumă sinistră, o improvizație, care nu a rezistat și cele două clădiri lipite una de cealaltă, cea care a început să se prăbușească în vară, și cea lipită de ea, se dezintegrează la propriu. Dacă lucrările de intervenții din vară nu au rezistat, în cazul celei prăbușite acum 3 zile, viceprimarul minte cu grație: nu se pot face niciun fel de intervenții, deoarece clădirea din 1897, aparține Comunității Evreiești și Primăria Timișoara este doar chiriaș. Plătește peste 7000 de euro pe lună chirie, însă prin lege, nu poate deconta lucrări de construcții de orice fel asupra unei clădiri care nu aparține municipalității.
Cât privește mutarea unei părți a pacienților în fosta Maternitate Bega, de pe strada Victor Babeș, lucrurile sunt și mai complicate. Ruben Lațcău a încercat să facă presiuni pe Dorel Săndesc, managerul general al Spitalului Județean, de care ține și maternitatea Bega, însă Săndesc a demarat deja planuri de investiții pentru această clădire, în beneficiul pacienților Spitalului Județean. Astfel, o eventuală cazare va fi o soluție temporară, de compromis și implică costuri și efort logistic din toate părțile.
Cum a refuzat administrația Fritz o finanțare de 75 de milioane de euro
Aparent ireal, în condițiile descrise mai sus, însă administrația USR a Timișoarei a refuzat să aplice la o finanțare de aproximativ 400 de milioane de lei fără un temei serios, ci pentru simplu fapt că ambițiile, orgoliile și interesele financiare nu sunt spre binele pacienților ci trebuie să ajungă, cu dedicație, la anumite firme.
Echipa de proiecte de la Spitalul Municipal a pregătit toată documentația pentru a aplica cu un proiect de finanțare prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Instituțiilor Spitalicești.
Tot pe 3 decembrie 2024, viceprimarul Ruben Lațcău a mai spus o minciună. “Vorbim de corpul de care, din păcate, este unul foarte vechi. Vă aduc aminte că Primăria Timișoara avea un proiect autorizat la zi, inclus în PNRR, care era finanțabil și, din păcate, la schimbarea Guvernului, la noul Guvern PSD-PNL, corpul a fost eliminat din PNRR, fără discuții și fără să se țină cont de gradul de prioritizare. România este acum în punctul în care va pierde miliarde de euro, fonduri europene, din PNRR, pentru că s-au introdus proiecte la nivel de prefezabilitate, iar un proiect autorizat a fost eliminat doar ca să pedepsească Timișoara. Dacă noi atunci am fi început execuția, am fi fost probabil în momentul ăsta cu noua maternitate aproape finalizată sau, cu siguranță, eram undeva la interioare, la munca de finisaj interioare. Suntem în proces de a obține un nou spital municipal printr-un PPP, un parteneriat public-privat, și mergem înainte cu acest proiect, care va include și relocarea maternității”, a spus edilul.
În realitate însă, există încă din anul 2018 un proiect reabilitarea maternității și achiziția de echipamente. Ordinul de începere pentru Studiul de Fezabilitate a fost dat pe 20.07.2018. Consiliul Local Timișoara a aprobat o HCL privind indicatorii pe 14.06.2019. Ordinul de începere a proiectării s-a dat pe 01.08.2019. Valoare contractului pentru SF, PT și DTAC a fost de 430 395.63 lei cu TVA inclus, bani plătiți chiar de către Primăria Timișoara. Spitalul Municipal a plătit ulterior documentația NZEB – privind studiul de certificare termică, aproximativ 6000 de euro și a donat această documentație primăriei, pentru a putea depune proiectul spre finanțare prin PNRR. S-a solicitat suma de 683.6 milioane de lei fără TVA, din care 95% erau bani veniți prin PNRR iar Primăria Timișoara trebuia să contribuie cu doar 5%, adică o co-finanțare de 34 de milioane de lei fără TVA.
Inițial proiectul a fost respins, dar a prins un loc 2 pe lista proiectelor în așteptare. După intervenții la București, cu ajutorul guvernelor PNL și ulterior PSD, în anul 2024 a apărut posibilitatea certă de a obține finanțarea.
Chiar un secretar de stat din Ministerul Sănătății, originar din Timișoara, a insistat pe lângă autoritățile locale să depună documentația pentru apelul de proiecte ce urmează a fi finanțate. Aceeași atitudine a avut-o și echipa de proiecte a Spitalului Municipal doar că s-au lovit de o ignoranță totală și un refuz tacit dinspre noua conducere a Spitalului Municipal dar și dinspre Primăria Timișoara.
Aici s-a dovedit că viceprimarul Lațcău a mințit în declarația de marți, 3 decembrie 2024.
Apelul lansat de minister pe 1 noiembrie 2024 a mai și primit o perioadă de grație de prelungire a termenului de aplicații până la 20 decembrie 2024. Cei de la spitalul municipal au notificat atât conducerea spitalului, respectiv pe noul manager interimar, Flavia Zara, pe directoarea financiară interimară Dana Micloșoni, adusă de la Spitalul Hațeg și întâmplător mama unui membru USR de frunte din Timiș, vicepreședinte al organizației USR Timișoara. Cele două nu au făcut însă niciun demers, deși aveau toată documentația pentru aplicație completă și pregătită pentru a fi trimisă la minister. Ele au primit notificarea încă de la 1 octombrie 2024!
Același zid de refuzuri există și la Primăria Timișoara, unde Florentina Radu, directorul Administraţiei pentru Sănătate şi Educaţie a Municipiului Timişoara, împuternicită să taie și să spânzure după pofta inimii, a anunțat echipa de proiecte de la Municipal că o interesează doar finanțarea pentru reabilitarea Spitalului “Victor Babeș”, nu și pentru maternitatea Bega. Nu întâmplător, Florentina Radu a fost numită și președinte la Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal pe data de 31 octombrie 2024.
Motivul e simplu. Ambiția lui Dominic Fritz, respectată cu sfințenie de Florentina Radu, de a construi un spital de copii nou, printr-o finanțare ipotetică de care să facă rost o entitate afiliată Băncii Mondiale, finanțare pe care primăria să o dea înapoi în rate pe parcursul a câtorva zeci de ani. O utopie de care a râs toată lumea, dar pentru care primăria s-a angajat să plătească un studie de prefezabilitate de 250 000 de euro, deși avea deja un proiect complet, cu studiu de fezabilitate, proiectare și documentația tehnică pentru autorizația de construire, toate plătite deja și cu numai 90 de mii de euro.
Aceeași Florentina Radu le-a spus celor de la echipa de proiecte de la Spitalul Municipal că se va porni de la zero, deși nu există bani, pentru construirea unui nou corp lângă viitorul Spital de Copii care nu există și nu are finanțare. Ironia e cu atât mai mare, cu cât la noul spital municipal “virtual”, strategii primarului Fritz nu au luat în calcul și integrarea secțiilor de Obstetrică, Ginecologie și maternitate. Mai mult, dacă vechiul spital are în total 1018 paturi, noul spital la care visează administrația Fritz va avea doar 400 de paturi.
Cel mai grav este că, așa cum reiese din documentele atașate, echipa de proiecte de la Spitalul Municipal au anunțat conducerea unității și pe cei din primărie de oportunitatea de a aplica până în 20 decembrie cu documentația deja întocmită. Acre însă nu place actualei conduceri USR, deoarece a fost întocmită de echipa din perioada administrației Robu. Deși cele 75 de milioane de euro există, documentația există, doar cât doamnele Florentina Radu și Flavia Zara, portavocile cuplului edilitar Fritz – Lațcău refuză efectiv să aplice pentru finanțare, deși au timp încă 8 zile, au fost anunțate de cel puțin 2 ori în scris de către echipa de proiecte a Spitalului Municipal și chiar și de către un secretar de stat bine intenționat.
Astfel se nasc două întrebări, dincolo de orgoliile de a nu pune în operă un proiect al administrației Robu. Se dorește schema cu finanțarea-fantomă prin consultanță de la Banca Mondială, pentru a plăti cuiva anume mai mulți bani pe studii de prefezabilitate și comisioane de succes? Sau, în paralel, există o echipă care pregătește o clinică privată de obstetrică și ginecologie către care să fie direcționate, contra cost, femeile cu diverse afecțiuni cât și viitoarele mămici?