Acasă Actualitate Administratorul judiciar al Colterm spune că Primăria Timișoara este datoare cu câteva...

Administratorul judiciar al Colterm spune că Primăria Timișoara este datoare cu câteva milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Vineri, 25 martie, consorțiul Alfa&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL, cel care este administrator judiciar al societății Colterm aflată în insolvență, a transmis Primăriei Timișoara un răspuns la o adresă, în care se menționează că municipalitatea ar mai avea de plătit către societatea de termoficare mai multe milioane de lei, sub forma unor facturi neachitate și penalizări pentru acestea. Răspunsul respectiv a ajuns și pe adresa instituțiilor de presă. Reprezentanții primăriei spun, în replică, că este „fie o greșeală de proporții, fie o glumă extrem de proastă”.

În primul rând, primăria ar fi avut de plătit până vineri trei milioane de lei. După calculele consorțiul, ar mai fi de achitat „de urgență”, 2,3 milioane de lei. Acestea ar fi împărțite astfel: 876.573,53 lei pentru „vânzare energie termică/apă fierbinte Municipiului Timișoara”; 262.227,59 de lei pentru „furnizare energie termică” și 1.204.965,68 de lei pentru diferite contracte de „execuție lucrări”. Prima dintre aceste trei sume include și penalizări. „Vă rugăm să efectuați plata sumei de 2.343.768.80 de lei solicitată mai sus, până cel târziu la finalul zilei bancare de astăzi, 25.03.2022”, se arată în document.

În plus, tot consorțiul ar spune că și instituțiile din subordinea primăriei figurează cu debite de plată către Colterm. La data de 25 martie, ar fi vorba despre două sume: una de 2,8 și una de 5,9 milioane de lei. Astfel, sunt atașate și mai multe tabeluri.

Reprezentanții primăriei nu au așteptat prea mult pentru a da un răspuns. Astfel, Bogdan Marta, consilierul personal al primarului Dominic Fritz, a transmis presei:

„Adresa transmisă presei și Primăriei Municipiului Timișoara de administratorul judiciar al Colterm, desemnat de instanță, este fie o greșeală de proporții a acestuia, fie o glumă extrem de proastă. Altfel instituția noastră nu își poate explica de ce consorțiul de firme desemnat de instanță crede că Universitatea Politehnica Timișoara sau Universitatea de Vest din Timișoara, Curtea de Apel Timișoara sau chiar Parohia Romano Catolică ar fi instituții în subordinea Primăriei Timișoara.

În ceea ce privește instituțiile care sunt cu adevărat în subordinea Consiliului Local Timișoara sau a primăriei și cărora Colterm le-a emis facturi, facem precizarea că acestea au autonomie financiară, birou de contabilitate și directori care decid plata acestora, drept urmare adresa trebuie să fie înmânată lor.

Nu în ultimul rând, administratorul judiciar a descoperit facturi pentru lucrări efectuate chiar și în 2017, deci în urmă cu cinci ani, pentru care însă nu există procese verbale de recepție, facturi care au fost emise abia anul trecut. În lipsa acestor procese verbale de recepție, plata acelor facturi este nelegală.

Astfel, Primăria Timișoara își reafirmă angajamentul de a susține termoficarea centralizată în municipiu și a demonstrat cu vârf și îndesat acest lucru, virând doar în primele trei luni ale anului aproximativ 92 de milioane de lei către această companie. În plus, au fost virate în avans și subvențiile pe luna aprilie, Primăria Timișoara fiind astfel cu toate plățile la zi. Însă orice susținere trebuie să aibă o bază legală, municipalitatea neputând să achite facturi ale unor instituții de învățământ superior, religioase sau pentru instituții aflate în subordinea altor autorități centrale și locale, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale sau Consiliul Județean Timiș, cum eronat pare a crede administratorul judiciar”.

În replică, administratorul judiciar transmite că: ”Legându-se de faptul că pe lista datornicilor Colterm există și alte instituții, edilii Timișoarei uită să spună ce se întâmplă cu partea mare a datoriilor, urmare a unor facturi neachitate pentru furnizarea de energie termică, și care aparține exclusiv Primăriei Municipiului Timișoara.

Afirmația conform cărora municipalitatea este cu plata tuturor facturilor la zi este falsă, iar scuzele care vizează instituțiile care nu sunt subordonate primăriei încearcă doar să abată atenția de la fondul problemei.

Vom detalia în perioada următoare evidența exactă a sumelor datorate către Colterm, din care cea mai mare parte este responsabilitatea municipalității și a instituțiilor subordonate”.

”Comunicarea noastră a venit în sprijinul administrației timișorene, care prin vocea primarului Dominic Fritz a afirmat: “Dacă vor găsi totuși o factură pe baza căreia să facem plata o să o facem”, arătându-i care sunt facturile restante deja existente”, mai transmite ADMINISTRATOR JUDICIAR – CONSORȚIU FORMAT DIN ALFA & QUANTUM CONSULTING S.P.R.L., MAESTRO S.P.R.L., INSOLVEIN S.P.R.L.

Comentarii

comentarii