Acasă Actualitate ADR Vest promovează cultura antreprenorială și susține valorificarea cercetării prin proiectul VIADUCT

ADR Vest promovează cultura antreprenorială și susține valorificarea cercetării prin proiectul VIADUCT

DISTRIBUIȚI

Să aducă cercetarea, rezultatele cercetării, și soluțiile inovative, cu succes, pe piață! Asta își propune Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, prin proiectul VIADUCT, la care participă alături de parteneri din alte șapte regiuni ale Europei: valorificarea cercetării publice, stimularea transferului de tehnologie prin crearea de spin-off-uri, întreprinderi care să transforme rezultatele cercetării în produse cu valoare de piață.

Spin-off-urile reprezintă o sursă de inovare și permit creșterea transferului de cunoștințe între universitățile publice, centrele de cercetare si sectorul productiv regional. Oferă locuri de muncă calificate și produse și servicii cu valoare adăugată ridicată, fiind un element-cheie pentru a trece către un nou model productiv, bazat pe cercetare și inovare. Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor sale pentru dezvoltarea economică și socială regională, există încă bariere semnificative în ceea ce înseamnă aducerea cercetării, cu succes, pe piață.

VIADUCT își propune să stimuleze transferul de cunoștințe și valorificarea cercetării publice în domeniile prioritare la nivel regional, abordând principalele bariere legate de crearea și consolidarea spin-off-urilor, prin îmbunătățirea instrumentelor de politică în acest sens.

În acest scop, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o schemă de cooperare interregională din care fac parte prima asociație europeană a profesioniștilor în transferul de cunoștințe – ASTP, ca partener consultativ, și șapte parteneri din Europa.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a organizat, în această săptămână, primul atelier tematic interregional în cadrul proiectului VIADUCT, care a avut ca temă promovarea culturii antreprenoriale.

Atelierul, organizat miercuri la Universitatea de Vest Timișoara, a reunit toți partenerii europeni implicați în proiect, alături de reprezentanți ai mediului universitar și de cercetare, centre și platforme de inovare, specialiști în tehnologii inovatoare și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Ieri, participanții au avut o nouă sesiune de lucru și au vizitat Nokia Romania Innovation Garage și Laboratorul 5G Nokia de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Alături de managerul de proiect Cristina RUIZ GARCIA, de la Universitatea din Zaragoza, directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM, prorectorul Universității de Vest Timișoara Alin SAVA și, din partea Nokia, Florin CIOCAN – Ecosystem & Innovation Garage Manager, la deschidere a luat parte inclusiv Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara, Jose Miguel VINALS ARINO.

Comentarii

comentarii