Acasă Actualitate Adrian Cireap de la TVR Timişoara a încălcat flagrant regulamentele TVR

Adrian Cireap de la TVR Timişoara a încălcat flagrant regulamentele TVR

DISTRIBUIȚI

Înainte de a lucra la TVR Timişoara, Adrian Cireap era pompier la Radio Timişoara. După câţiva ani în care s-a „jucat cu focul”, Cireap avansează pe funcţia de redactor la acelaşi post de radio. În anul 1994, se înfiinţează TVR Timişoara, iar Adrian Cireap este numit secretar general de redacţie la acest nou post de televiziune.

Citeşte şi:

 

Afacerile necurate ale omului de televiziune Adrian Cireap ies la iveală

 

În toţi aceşti ani, „Afaceristul”, cum este supranumit de colegi, s-a remarcat mai ales prin bâlbe şi prin întrebările naive pe care le adresează invitaţilor. Anii au trecut, iar Adrian Cireap a devenit mare şi tare. În anul 2004, acesta pune mâna pe firma Blink Studio din Timişoara. Din acel moment, bugetarul Cireap începe să facă contracte cu statul, deşi statutul din TVR nu îi permitea acest lucru.

În contradicţie cu statutul SRTV

Adrian Cireap riscă sancţiuni grave pentru că a încălcat statutul SRTV, care nu îi permitea să difuzeze acest film pe TVR şi nici să se folosească de calitatea de angajat, reglementată prin articolul 15 din statutul ziaristului din SRTV. „Ziaristul din televiziunea publică îşi construieşte imaginea şi îşi dobândeşte prestigiul prin calităţile sale profesionale şi nu prin abuz de drept. El nu va folosi calitatea pe care o deţine şi accesul la antenă pentru soluţionarea unor probleme personale”, se arată în statutul SRTV.

Mână în mână cu unii angajaţi ai Direcţiei de Mediu Timişoara

Adrian Cireap reuşeşte în anul 2009 să pună mâna pe un contract de 15.000 de euro, cu atribuire directă, care implica realizarea unui film despre lilieci şi peşteri din judeţul Caraş-Severin. Contractul i-a fost atribuit de Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediul Timişoara, prin proiectul „Managementul conservativ al habitatului 8310 din situl natura 2000 Semenic Cheile Caraşului”, proiect finanţat de Uniunea Europeană. De implementarea acestui proiect s-au ocupat mai mulţi angajaţi ai ARPM, însă contractual de atribuire directă a fost semnat de Georgeta Ţîţan, care este prietenă cu Adrian Cireap şi cu soţia acestuia, cu care este şi prietenă pe un site de socializare. Doamna Ţîţan nu îşi mai aminteşte cum a atribuit acest contract. „Nu mai ştiu, cred că am căutat pe internet şi am dat de firma Blink Studio”, susţine Ţîţan. Proiectul mai sus amintit are dedicată o pagină de internet proprie. Pe această pagină de web apare şi TVR Timişoara şi, implicit, Adrian Cireap. Aşa se face că, potrivit portalului  www.exploratorii.com, filmul nu a fost realizat de Adrian Cireap – persoană privată, ci de Adrian Cireap – angajat TVR Timişoara. Potrivit acestei pagini de internet, în data de 17 februarie 2010, Cireap a participat la filmări din partea TVR Timişoara, la Dealul Groapa Iepii. Coincidenţă sau nu, la această filmare a participat şi Georgeta Ţîţan, cea care i-a atribuit lui Cireap acest contract în valoare de 15.000 de euro. Numele lui Cireap mai apare şi în data de 22 iulie 2010, atunci când, în calitate de angajat TVR Timişoara,  a participat la o nouă filmare, care viza predarea unei peşteri din cadrul proiectului în care firma acestuia a încasat 15.000 de euro.

Film promovat de TVR Timişoara

Filmul pe care firma lui Cireap l-a realizat a fost difuzat chiar pe postul TVR Timişoara, instituţie unde acesta lucrează. Florin Mihoc, redactor-şef TVR Timişoara, spune că nu ştia că filmul pe care TVR urma să îl difuzeze era realizat chiar de un angajat al studioului. “Nu ştiam că acest film a fost realizat de Adrian Cireap. La noi pe generic nici măcar nu apare că Cireap este realizatorul filmului pe care noi l-am difuzat. Între TVR Timişoara şi Agenţia  de Mediu a fost semnat un contract, între Dite Dinesz, în calitate de şef TVR Timişoara, şi Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediului Timişoara, prin care aceştia se obligau să ne ofere spre difuzare acest film, gratuit. Dacă ştiam că filmul era realizat de Cireap, nu eram de acord ca acesta să fie difuzat la noi”, spune Florin Mihoc. Dite Dinesz nu a putut fi contactată pentru a oferi o poziţie publică referitoare la contractul semnat între TVR Timişoara şi ARPM Timişoara.

Film promovat şi de ARPM Timişoara

Filmul care îi poate aduce lui Cireap chiar destituirea din funcţia pe care o ocupă a fost promovat în repetate rânduri, prin comunicate de presă, de către Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediului Timişoara. Duminică, 19 decembrie 2010, va fi difuzat pe TVR Timişoara, începând cu ora 22,00, filmul documentar "Peşterile sitului Semenic – Cheile Caraşului – Peşterile Europei", realizat în cadrul proiectului "Managementul conservativ al habitatului 8310 din situl natura 2000 Semenic Cheile Caraşului", finanţat din fonduri europene, prin programul LIFE. Filmul prezintă într-o formă accesibilă informaţii generale despre peşterile sitului Semenic – Cheile Caraşului, habitatul 8310 (peşteri închise publicului), speciile de interes pentru proiect, îndeosebi specii de chiroptere (lilieci), rolul lor în ecosistem, ameninţările pentru specii şi habitat şi nevoia de conservare. Scopul filmului este de a conştientiza frumuseţea şi în acelaşi timp vulnerabilitatea lumii din adâncuri”, se arată într-unul dintre comunicatele ARPM Timişoara. De această dată, Adrian Cireap nu a mai folosit expresii jignitoare şi s-a limitat doar la a spune: „Nu eşti informat. Nu am ce vorbi cu tine”. Mai jos puteţi urmări şi filmul pe care cei de la Mediu au plătit 15.000 de euro. Afacerile realizatorului Adrian Cireap vor fi prezentate pe larg şi în ediţiile viitoare ale ziarului ZIUA de Vest.

Pesterile sitului Semenic – Cheile Carasului: pesterile Europei from Salvati Liliecii on Vimeo.

Comentarii

comentarii