Acasă Actualitate Adrian Orza: reabilitarea Fântânii cu Pești – „de un kitsch desăvârșit”, „asortată...

Adrian Orza: reabilitarea Fântânii cu Pești – „de un kitsch desăvârșit”, „asortată cu oalele de sarmale din ceramică, vândute la tarabe”

DISTRIBUIȚI

Vineri, 18 noiembrie, după trei ani, din fața Fântânii cu Pești au fost luate plăcile de OSB și s-a prezentat noul aspect al monumentului din centrul Timișoarei. Unul care nu a convins pe toată lumea. Fostul viceprimar Adrian Orza, de exemplu, spune că, deși s-au investit 130.000 de euro în restaurare, fântâna este acum „de un kitsch desăvârșit”.

„Fântâna arteziană din centrul Timișoarei. Azi. Asortată cu oalele de sarmale din ceramică, vândute la tarabe, «refacerea» ei, în forma de acum, în sumă de 130.000 euro, e de un kitsch desăvârșit. Culmea, termenul de kitsch a apărut in Germania si avea sensul de a face ceva de mântuială. Ceva care apelează la stridență, artificiu, zgomot și pompă pentru a reține atenția, pentru a zgâlțâi simțul. Ironia sorții e ca Phoenix au ales această fântână pentru a filma videoclipul pentru melodia «Totuși sunt ca voi». Da! Kitsch, ca voi, cei care v-ați bătut joc de un simbol al Timișoarei. De unul dintre locurile preferate ale locuitorilor din Timișoara, dar și ale turiștilor, fotografilor, copiilor sau vârstnicilor deopotrivă”, scrie Orza într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim că Fântâna cu Pești a intrat în reabilitare pentru „12 luni” în 2019. Au fost ceva probleme legate de „peștii” de pe fântână, cauzate de anumite cerințe ale Direcției Județene pentru Cultură, însă pentru că s-a depășit cu mult termenul, administrația Fritz a amenințat cu penalizări firma JDA Consult, cea care s-a ocupat de reabilitare, primarul vorbind și de „pedigree-ul liberal” al acesteia. Totuși, la finalizarea lucrărilor, s-au lăudat cu rezultatul atât viceprimarul Ruben Lațcău, cât și fostul primar Nicolae Robu. Primul a amintit încă o dată de „consecinţele pentru întârziere”.

Comentarii

comentarii