Acasă Eveniment Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei: „Societatea este reticentă când este vorba de persoanele...

Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei: „Societatea este reticentă când este vorba de persoanele aflate în nevoi”

DISTRIBUIȚI

Ce au făcut politicienii şi societatea pentru persoanele cu handicap? Aceasta e întrebarea la care s-a căutat un răspuns, luni, 2 aprilie, la Primăria Timişoara, la conferinţa regională cu participare internaţională „Calitatea în serviciile sociale pentru persoane cu dizabilităţi: provocări, oportunităţi şi modele europene”.

Francisc Simon, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) a încercat să dea un răspuns. El a spus că măsurile luate au dus la:

1. Pensionarea în masă a persoanelor cu handicap şi asigurarea unor pensii mizere, din care nu se poate trăi.

2. Angajarea de însoţitori cu salarii umilitoare, neplătite la timp, iar la mulţi li s-a desfăcut contractul de muncă şi nici măcar ni au fost trimis în şomaj, pe motiv că statul nu e un stat social şi nu mai are bani pentru asistare.

3. Învăţământul neadaptat la nevoile persoanelor cu handicap, în sensul că nu au fost create locuri de muncă pentru necesităţile persoanelor cu dizabilităţi.

4. Prin urmare majoritatea acestor persoane nu sunt angajate în muncă (5%), pe când în Uniunea Europeană media este de până la 40%.

Situaţia este şi mai gravă. De exemplu, în Timişoara, dar şi în celelalte oraşe din ţară nu există toalete pentru persoanele cu handicap, dar nici bisericile şi multe instituţii nu au rampe de acces destinate acestor persoane.

Pentru a încerca rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă cetăţenii cu dizabilităţi Fundaţia „Pentru Voi” şi ONPHR implementează proiectul „Excelnet”. Va fi creată o reţea naţională cu centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu handicap ca grup vulnerabil pe piaţa muncii. Obiectivul este promovarea unui model de creştere sustenabilă a calităţii serviciilor profesionale ale acestor oameni, ca premisă a facilitării accesului şi a menţinerii pe piaţa muncii, în scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării, discriminării şi riscului de sărăcie.

Laila Onu, directorul „Pentru Voi”, a spus că vor fi pregătiţi pentru muncă şi chiar angajaţi aproximativ 100 persoane. „Un leu valorează mult mai mult în domeniul social, decât în alte domenii. De obicei societatea este reticentă când este vorba de prsoanele aflate în nevoi. Mai grav, statul obişnuieşte să dea un leu şi să ia înapoi doi”, a spus Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara şi ONPHR.

Comentarii

comentarii