Acasă Economic Aeroportul Internațional Timișoara, pe locul trei ca trafic în România

Aeroportul Internațional Timișoara, pe locul trei ca trafic în România

DISTRIBUIȚI

Românii au prins gustul călătoriilor cu avionul și nu mai pleacă în Italia, de pildă, cu autocarul. Au descoperit că e mai rapid, mai comod și, de multe ori, mai ieftin, pe calea aerului, grație companiilor low-cost intrate pe piață în număr mare. Peste 10 milioane de pasageri au zburat din sau spre România în primele 6 luni ale acestui an.

Mai mulți cu aproape 8% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Iar cea mai populară destinație a fost Londra – Luton din Marea Britanie.

Apariţia multor companii aeriene low-cost, dar şi numărul din ce în ce mai mare de români plecaţi în străinătate ar fi principalele motoare de creştere ale transportului aerian de la noi. Potrivit datelor centralizate, traficul a crescut de la 9,94 milioane de pasageri în primul semestru al anului trecut la 10,7 milioane în prima jumătate a acestui an. O creştere de 7,7%, mai mare decât media europeană.

Cel mai frecventat aeroport de la noi este evident Henri Coandă Bucureşti, care se poate lăuda cu 3,46 milioane de pasageri îmbarcaţi şi 3,37 milioane de pasageri debarcaţi în primele 6 luni ale lui 2019.

Urmează Clujul cu peste 680.000 de pasageri îmbarcaţi şi vreo 650.000 debarcaţi, şi Timişoara cu 365.000 de călători care au plecat şi aproximativ 350.000 care au venit.

La coada clasamentului, se situează aeroportul Tulcea care a avut doar 8 pasageri în jumătate de an: 4 debarcaţi şi, probabil aceeaşi 4 îmbarcaţi.

În ceea ce priveşte topul destinaţiilor, cei mai mulţi pasageri au plecat din România către Londra Luton, o destinaţie care confirmă apetenţa pasagerilor romani pentru transportul low-cost: 480.150 de oameni au zburat aici. Pe locul 2 s-a situat aeroportul Milano Bergamo cu 241.000 de călători plecaţi din România şi pe 3, Munchen cu aproape 200.000 de pasageri. Topul se menţine acelaşi şi în privinţa aeroporturilor de unde au plecat cei mai mulţi călători spre ţara noastră. Diferă însă puţin cifrele.

Şi pentru că, de exemplu, un oraş important precum Londra are mai multe aeroporturi şi, la fel, din România se zboară către mai multe aeroporturi din aceeaşi ţară, Institutul de Statistică ne spune şi care au fost ţările cele mai căutate în primele 6 luni ale lui 2019.

Italia a fost pe primul loc cu aproape 900.000 de oameni care au plecat din România spre aeroporturi din această ţară şi cam tot atâţia care au zburat de acolo spre diverse aeroporturi de la noi. Marea Britanie a fost a doua cea mai căutată cu vreo 800.000 de călători la duş şi tot cam aşa la întors, şi Germania pe 3, cu 678.000 la plecare şi 641.000 la sosirea spre România.

Dar chiar dacă am înregistrat creşteri importante în transportul aerian, încă suntem mult în urmă dacă ne gândim ca la noi, anul acesta abia vom atinge media de 1 pasager/cap de locuitor în vreme ce în Europa media este de 3-4 pasageri/cap de locuitor.

Comentarii

comentarii