Acasă Actualitate Afaceri cu pacienți decedați de Covid. Morții sunt aruncați într-un camion, iar...

Afaceri cu pacienți decedați de Covid. Morții sunt aruncați într-un camion, iar taxa este de 1.200 de lei

3420
DISTRIBUIȚI

Batjocură, umilință și afaceri cu persoane decedate. Toate aceste lucruri le-au experimentat rudele unui bărbat din Deva, decedat de Covid, la Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei” din Lugoj.

Pe lângă durerea provocată de pierderea persoanei dragi, familia deveanului a trecut prin momente traumatizante. A doua zi, după ce rudele bărbatului au fost anunțate despre deces, au mers să-i ridice trupul neînsuflețit pentru a-l înhuma. Ceea ce au văzut, însă, la spitalul din Lugoj, cu greu poate fi descris în cuvinte. O dovada pură că în acea unitate medicală nu se acordă respectul minimum cuvenit unei ființe umane. O cerință care, de altfel, este prevăzută de lege.

De la spital li s-a spus că decedatul a fost predat unei firme de pompe funebre, care are un TIR în curtea spitalului.

Acolo, într-adevăr, au găsit o remorcă de TIR neînmatriculată, înconjurată de mormane de gunoaie. La nivel declarativ, remorca ar aparține unei firme de pompe funebre. Însă, din scripte reiese că aparține unei firme care are activitate în domeniul alimentației publice, respectiv restaurante/catering. Sau cine știe.

Pentru faptul că au ținut cadavrul în remorcă 14 ore, angajații firmei SC Bom Mecanica SRL le-au cerut aparținătorilor 1.200 de lei.

Nu doar faptul că li s-a perceput această taxă, ci și atitudinea angajaților firmei de pompe funebre le-a șocat pe rudele deveanului, care a murit în spitalul din Lugoj. Din acest motiv, au insistat, asumându-și orice risc, să fie desfăcut sacul în care se afla cadavrul, pentru a-l identifica. Persoana decedată a fost pusă în sac cu tot cu tuburile de la terapie intensivă, avea un cearșaf murdar legat de gât și era plină de sânge. Imagini dureroase, care le-au rămas întipărite în suflet pentru totdeauna.

„În ce condiții, domnule? Ce-ai vrea să-l pui pe tavă sau ce?”, a fost replica angajatului de la firma de pompe funebre, la întrebările adresate de rudele decedatului despre condițiile din remorca TIR-ului (înregistrare audio).

„Nu știu despre asta, noi avem un contract de colaborare pentru depozitare, restul ține de ei, nu de mine. Contractul este să ne pună la dispoziție remorca, noi le dăm curentul. Deci, noi îi dăm curent pentru remorcă, el ține remorca aici și noi avem dreptul să ne depozităm pacienții la el în remorcă. Doar să-i depozităm. Restul, mai departe, ce se întâmplă cu ei de aici… Transportul de aici, încolo sau ce se mai întâmplă, nu știu să vă spun. Nu știu, chiar nu știu nimic. Noi nu avem prevăzut nimic, doar un protocol de colaborare. Nu se depozitează doar pacienții noștri (?!!), se depozitează și pacienți din alte spitale, de la Timișoara. Îi aduce și îi pune aici. Asta a fost înțelegerea, ne dați curentul și pe voi nu vă costă nimic. E protocol de colaborare, nu e contract”, a declarat medicul Erwin Floroni, pentru Ziar de Hunedoara.

În ceea ce privește halul în care a fost pus în sac cadavrul pacientului, Floroni a spus: „Protocoalele așa prevăd, la pacienții Covid, nu-i faci nimic. Îl dai cu formol, îl pui direct în sac. Așa prevede protocolul, se pune cu tot ce ține de materiale.”

Firma care a eliberat factura de 1.200 de lei pentru depozitarea rămășițelor pământești ale deveanului, se numește SC Bom Mecanica SRL, are ca obiect principal de activitate „restaurante”, precum și alte activități conexe. Societatea îl are ca unic asociat pe Octavian Batori, un afacerist din Lugoj, care apare în Registrul firmelor și cu o firma de pompe funebre Octavian. Tot de la Bom Mecanica a închiriat o remorcă de TIR și Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pe care a instalat-o pe Stadionul CFR din oraș.

Mai multe pe Ziar de Hunedoara

Comentarii

comentarii