Acasă Actualitate Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

357
DISTRIBUIȚI

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) stabileşte că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat din precauţie utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume probleme în coagularea sângelui şi formaea unor cheaguri de sânge (tromboză).

EMA apreciază că vaccinul este ”sigur şi eficient”, însă ea anunţă că este esenţial să ”continue să urmărească” potenţiale efecte secundare ale vaccinului.

Emer Cooke, directoarea Agenției Europene a Medicamentului, a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va urma o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate.

„Acest vaccin este sigur și eficient și îi proteajează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke. “Beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu există nicio problemă privind calitatea acestuia”.

EMA anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.

“Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, a anunțat Emer Cooke, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”.

Prin această decizie, EMA se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat joi îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva covid-19.

Comitetul Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS urmează să-şi anunţe vineri, probabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, a anunţat joi agenţia ONU.

Comentarii

comentarii