Acasă Actualitate Ajutaţi de zâne, dacii liberi i-au nimicit pe romani, la Covaci

Ajutaţi de zâne, dacii liberi i-au nimicit pe romani, la Covaci

425
DISTRIBUIȚI

Evenimentele primei ediţii a Festivalului Dacii Liberi a adunat, la Covaci, sute de timişeni
 Satul timişean Covaci a găzduit, sâmbătă, o premieră în Banat – prima ediţie a Festivalului Dacii Liberi. Organizat de ACS Fortuna Covaci (preşedinte Florin Macavei), cu implicarea totală a dacului liber Octavian Stăncioiu, festivalul a găzduit evenimente pentru toate gusturile şi vârstele, participarea fiind gratuită. Nu au lipsit dacii şi romanii, întruchipaţi de Asociaţia Terra Dacica Aeterna (din Cluj-Napoca), dar nici zânele, sosite tocmai de la Zalău. Dacii i-au nimicit, sâmbătă, pe romani, la Covaci, într-o reproducere a unei bătălii. Cei prezenţi au mai putut asista la o prelegere ştiinţifică pe teme dacice, susţinută de istoricul şi jurnalistul Laureţiu Nistorescu, chiar pe terenul de fotbal al Fortunei Covaci, locaţie care a găzduit întreg festivalul. Nu au lipsit întrecerile sportive, moderne sau redescoperite, prezentările de carte şi obiecte de artă pe teme dacice, degustările de produse tradiţionale şi prezentările de costume naţionale, toate evenimentele fiind prezentate cu maxim entuziasm de Octavian Stăncioiu.
Fotbal, aruncarea suliţei şi alergare cu oaia în spinare
Festivalul a debutat la ora 15, cu intonarea imnului naţional al României, pentru ca apoi Fortuna Covaci, Covaciul, Caraniul şi Sânandreiul să-şi dispute Cupa Dacii Liberi la fotbal. Trofeul a fost câştigat, după o finală încheiată după loviturile de departajare, de echipa Covaciului, care a surclasat, în ultimul act al competiţiei, Fortuna. Cei mai bravi „oşteni” ai Caraniului, Covaciului şi Sânandreiului s-au întrecut în concursul „Tarabostes”, în cadrul unor probe dacice: aruncarea suliţei şi a bolovanului, alergare de fond şi de viteză, flotări, repetări cu haltera şi trasul frânghiei.
Cei mici s-au întrecut într-un concurs de duble cu mingea de fotbal. Cea mai aşteptată întrecere a fost, însă, alergarea cu oaia în spinare, „sabotată” parţial de o oaie care, scăpată de un concurent, a găsit o gaură în gardul stadionului şi a rupt-o la fugă pe izlazul covăcean. A fost recuperată, însă, după ce zeci de „hăitaşi” i-au luat urma, astfel că întrecerea a fost dusă la bun sfârşit, câştigătorul primind ca premiu chiar „partenera” de concurs – oaia cu care a fugit în spinare.
Daci, romani şi zâne
După ce Zânele Zalăului au cântat, au dansat şi au descântat, invocând ploaia, romanii au făcut o demonstraţie de trageri cu arme istorice, reproduse fidel după modele de acum două mii de ani. Terenul Fortunei Covaci s-a transformat în front, unde dacii liberi le-au dat o mamă de bătaie romanilor, într-o bătălie demonstrativă, cu rezultat dinainte cunoscut. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică folk, susţinut de Andrei Păunescu şi trupaTotuşi (membri ai Cenaclului Flacăra, Bucureşti) şi Vasile Mardare.

Comentarii

comentarii