Acasă Actualitate Alcoolul, drogurile şi lipsa de educaţie – principalele cauze ale violenţei în...

Alcoolul, drogurile şi lipsa de educaţie – principalele cauze ale violenţei în şcolile din Timişoara

530
DISTRIBUIȚI

dezbatere antidrog 4

Invidia, alcoolul, drogurile, anturajul, lipsa educaţiei sau climatul de competiţie, dar şi faptul că profesorii nu sunt dispuşi la dialog – sunt principalele cauze ale violenţei în şcolile din Timişoara.

Cercetarea a fost realizată de Centrul Regional de Prevenire, Consiliere şi Antidrog Timişoara şi prezentată, marţi, 25 iunie, la Hotelul Timişoara, în prezenţa comisarului-şef Mihaela Tomiţă, şeful centrului. Invitat special a fost Lia Lucia Epure, directorul cotidianului ZIUA de Vest.

Pe de altă parte, bunul-simţ şi educaţia, dar şi teama de repercusiuni la nivelul şcolilor sunt cauze ale controlului violenţei în rândul elevilor. Teama de  repercusiuni din partea părinţilor are o importanţă extrem de mică.

„Violenţa şcolară este un fenomen extrem de complex, cu o determinare multiplă: familială, socială, şcolară, personală şi culturală. Violenta în şcoală este o expresie a violenţei din societate, dar şi din familia de origine, dar când violenţa se produce în şcoală, ea conduce şi la alte consecinţe. Alături de prejudicii, victimizare, violenţa din şcoală reduce şansele elevilor  de a-şi dezvolta personalitatea pe deplin şi de a dobândi o educaţie de calitate. Nu există o reţetă universală pentru a controla, reduce sau stopa fenomenul violenţei în şcoală, dar se impune personalizarea intervenţilor şi în funcţie de o serie de factori individuali, iar un rol important tebuie acordat diferenţelor de gen”, se arată în concluziile cercetării.

„Există două droguri care sunt oficiale şi la vedere şi care fac ravagii în rândul tinerilor şi al adulţilor şi care se vând cu complicitatea guvernelor: ţigara şi coca-cola. Se fumează în birourile primarilor, ale directorilor, ale parlamentarilor şi pe coridoarele Parlamentului României. Conform noii directive a Uniunii Europene, este interzis fumatul în spaţiul public. România este pe primul loc la cancerul pulmonar în Europa, iar la 14 minute, în România moare o persoană de această boală. Populaţia ţării noastre are cu 200 de milioane de kilograme mai mult, din cauza obezităţii”, a declarat Lia Lucia Epure.

Comentarii

comentarii