Acasă Politica ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Unde şi pe cine poţi vota duminică

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Unde şi pe cine poţi vota duminică

DISTRIBUIȚI

alegeri

Duminică, 25 mai 2014, românii sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. 15 partide şi 8 candidaţi independeţi se luptă pentru voturile celor peste 18 milioane de români înscrişi pe listele electorale.

 LISTA partidelor şi candidaţii lor; LISTA candidaţilor independeţi!

Alegătorii pot vota la secţia la care sunt arondaţi, în localitatea de domiciliu, sau la orice secţie din ţară, în alte localităţi decât cea de domiciuliu. Secţiile de votare din Timişoara au fost delimitate prin ordin al primarului. Astfel, timişorenii au la dispoziţie 212 secţii, fiecare cu o arie de acoperire de câteva străzi.

Vezi AICI la care secţie de votare din Timişoara eşti arondat! (Notă: Document în format .pdf. Pentru a vă găsi secţia, formaţi combinaţia de taste Ctrl+F şi scrieţi numele străzii pe care aveţi domiciuliu.).

În judeţul Timiş, o dată cu europarlamentarele, mai au loc şi alegeri parţiale. Unele dinttre aceste alegeri au loc la Timişoara, în Colegiul 3 Deputaţi, pentru un post de parlamentar. În Criciova, localitate a Timişului, oamenii vor ieşi la vot pentru a-şi alege un nou primar, iar la Săcălaz vor fi alegeri parţiale pentru un nou consiliu local.

Cum se votează

alegeri turul doi 2009 urne vot sectii votare 13

Se votează cu buletinul. Un act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Puteţi vota şi dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, pe lista suplimentară. Votarea începe la ora 7 şi se încheie la ora 21. Astăzi, între orele 7,00 – 21,00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare (în localul secţiei de votare, în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 m). Alegătorii votează separat în cabine închise. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Dacă alegătorul, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. După ce votează, alegătorul va îndoi buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Alegătorul restituie celor din biroul secţiei de votare ştampila cu menţiunea “VOTAT”. Îi va fi aplicată pe actul de identitate sau, după caz, documentul de identitate al alegătorului, ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului.
Pentru Colegiul 3 Timişoara s-au tipărit 78.800 de buletine de vot. Pentru alegerile europarlamentare, pe tot judeţul Timiş s-au tipărit 684.000 de buletine de vot. Regula tipăririi acestor buletine e următoarea – se ia numărul alegătorilor cu drept de vot de pe liste, la care se adaugă 10 la sută din numărul lor. 596 de secţii sunt la europarlamentare pe Timiş, 212 pe Timişoara, 53 pe Colegiul 3 Timişoara.

751 deputaţi europeni

În cele 28 de ţări europenii vor alege cei 751 de deputaţi în Parlamentul European, deputaţi care sunt aleşi după legi electorale extrem de diferite în cele 28 de ţări. În luările lor de cuvânt, aceşti deputaţi folosesc 24 de limbi oficiale, în 3 alfabete, latin, grec şi chirilic, şi peste 1.000 de traducători. Istoria Parlamentului European ne spune că în 1979 a existat primul vot direct, iar din 1987 Parlamentul European (PE) funcţionează sub acest nume. Prin Tratatul de la Masstricht – 1993, PE a fost implicat pentru prima dată în legiferare, iar tratatele de la Amsterdam – 1997, Nisa – 2003 şi Lisabona – 2009 au extins dreptul de decizie al deputaţilor europeni în aproape toate aspectele politice. 

Comentarii

comentarii