Acasă Politica ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Distanţa se reduce între conservatori şi socialişti în alegerile...

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Distanţa se reduce între conservatori şi socialişti în alegerile europene

DISTRIBUIȚI

europeanparliament 97704300

Distanţa se reduce între numărul mandatelor obţinute de conservatorii din Partidul Popular European (PPE) şi socialişti în scrutinul pentru Parlamentul European, potrivit estimării anunţate luni de Parlament, în care PPE are un avans de 25 de mandate.

Potrivit acestei estimări, anunţată la ora 8.00 GMT (11.00, ora României), PPE are în continuare 212 mandate, cu 61 mai puţin decât în actualul Parlament, iar socialiştii 187, o scădere cu 9 mandate.
Liberalii rămân în continuare cel de-al treilea grup, cu 72 de deputaţi, cu 11 mandate mai puţin decât în actuala legislatură, dar în faţa Verzilor, care obţin 55 de eurodeputaţi, cu doi mai puţin decât în actualul Legislativ european.
În total, cele patru grupuri obţin 526 de mandate, faţă de 612 cât au avut în actualul mandat al Parlamentului European. Ţinând cont de ascensiunea euroscepticilor, a formaţiunilor de extremă-dreapta şi cele reprezentând stânga radicală, singurul scenariu posibil în acest moment pare o coaliţie între conservatori şi socialişti, eventual cu sprijinul liberalilor.
Stânga radicală a obţinut 43 de mandate, cu 8 mai mult decâ anterior, iar conservatorii britanici şi polonezi au obţinut 45, cu 12 mai puţin decât în actualul Parlament.
Euroscepticii reuniţi în jurul formaţiunii britanice UKIP a lui Nigel Farage au obţinut 35 de mandate (cu 4 mai mult decât anterior).
Neafiliaţii din actualul Parlament European, din care fac parte Frontul Naţional francez, partidul FPO din Austria şi PVV din Olanda, au obţinut 39 de mandate. Formarea unui grup necesită minim 25 de deputaţi din şapte ţări.
Parlamentul a inclus la categoria “alţii” candidaţii ai căror partide nu sunt reprezentate în Parlamentul actual, cum este cazul Mişcării 5 Stele a lui Beppe Grillo în Italia, partidul anti-euro AFD din Germania sau neonaziştii din Zorii Aurii din Grecia. Aceştia deţin împreună 63 de mandate, potrivit estimărilor anunţate luni de Parlamentul European.

Comentarii

comentarii