Acasă Actualitate Alexandru Țăranu, inspector la ANAF Timiș, trimis în judecată de DNA

Alexandru Țăranu, inspector la ANAF Timiș, trimis în judecată de DNA

DISTRIBUIȚI

Alexandru Țăranu, inspector la ANAF Timiș, a fost trimis în judecată de DNA Timișoara pentru luare de mită, instigare la spălarea banilor în formă continuată și complicitate la evaziune fiscală.

În același dosar va fi judecată și o femeie, asociat și administrator al unei societăți comerciale și administrator de fapt al unei altei societăți comerciale, sub acuzația de dare de mită, în formă continuată, evaziune fiscală și spălarea banilor, în formă continuată.

Alexandru Ţăranu, fiul unui cunoscut profesor de economie, Nicolae Ţăranu, a fost reţinut, în luna octombrie 2022, de DNA pentru luare de mită şi instigare la spălarea banilor, ambele în formă continuată, dar şi complicitate la evaziune fiscală. În acest caz este implicat şi tatăl său.

În rechizitoriu întocmit de procurorii DNA se arată că: „în perioada iunie 2015-februarie 2016, inculpatul Țăran Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecție fiscală favorabil în baza căruia societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei.

În realitate, inculpatul Țăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (servicii de consultanţă şi management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcționarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanță fictive cu societățile comerciale deținute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani.

O parte din suma de 276.000 de lei primită de inculpatul Țăran Alexandru, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societății în cauză ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal”.

În stare de libertate mai sunt cercetați și alte persoane fizice. Una este asociat și administrator al unei societăți comerciale, fiul omului de afaceri cercetat sub control judiciar, care este cercetată pentru evaziune fiscală.

Administratorul SC TNG Management SRL, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată și spălare a banilor, în formă continuată. Firma SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL este complice.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Timiș s-a constituit parte civilă. DNA Timișoara transmite că a dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii

comentarii