Acasă Actualitate Alfred Simonis și teoria conspirației gunoaielor

Alfred Simonis și teoria conspirației gunoaielor

DISTRIBUIȚI

Deputatul PSD de Timiş, Alfred Simonis, a lansat o teorie halucinantă prin care dezvăluie o intenţie ascunsă a primarului Nicolae Robu de a atribui serviciile de salubritate ale Timişoarei către Retim, fără licitaţie. Invocând “forţa majoră”. Adică, pentru că din 5 august oraşul rămânea fără operator de salubritate, pentru a nu pune în pericol sănătatea locuitorilor, se putea invoca forţa majoră, situaţie în care se pot atribui serviciile respective direct, fără licitaţie.

“Țineți minte cum certa Nicolae Robu Retim-ul pe Facebook? Vă amintiți cu siguranță lecțiile ținute de edilul Timișoarei în timp ce se plimba cu Mercedesul cumpărat chiar de societatea de salubritate. Ei bine, acest circ a fost doar de ochii lumii, pentru că astăzi iese la iveală un document care arată foarte clar intențiile primarului: încredințarea directă către Retim a serviciilor de salubritate, fără licitație publică. Contractul cu Retim a expirat în 4 august 2018, iar acest document ne dovedește ceea ce anticipam de mult: o mișcare prin care serviciile de salubritate să ajungă acolo unde își dorește Robu. Mai mult, primarul Timișoarei acuza nu de mult, în stilul caracteristic, întocmirea acestui contract, vedea vinovați în toate direcțiile pentru semnarea acestuia, iar acum vrea să încredințeze direct serviciile de salubritate. O fi având vreo datorie către Retim? Vreun interes ascuns?”, spune Alfred Simonis.

Simonis a prezentat o adresă spre Ministerul Mediului în care se cere insistent să se menţioneze dacă situaţia respective se încadrează sau nu la “caz de forţă majoră”. Actul este semnat de citymanagerul Robert Kristof şi şeful Biroului de salubrizare al primăriei, Călin Victor Fiat, datat iulie 2018.

Teoria lui Alfred Simonis are însă câteva erori grave. În primul rând, Retim nu a participat la licitația organizată de Primăria Timișoara, iar dacă participa putea să o câștige fără probleme.

În al doilea rând, firma care a participat la licitație (care face parte din același grup ca și Retim) a oferit un preț mult mai mare decât cel din caietul de sarcini. Firma RER din Oradea a cerut 217,4 milioane de lei, fără TVA, pentru serviciile pe care primăria era dispusă să plătească,, conform caietului de sarcini, suma de 98,88 milioane de lei. În caz de forță majoră, Primăria Timișoara poate să încheie un contract cu Retim pentru suma de 98,88 milioane, sumă despre care conducerea societății spune că este mult prea mică și nu este fezabilă.

În al treilea rând, Retim a ales să nu participe la licitație și din cauza unei datorii a Primăriei Timișoara de 1,6 milioane de euro. Într-o adresă (prezentată de Ziua de Vest) trimisă Consiliului Local Timișoara și primarului Nicolae Robu, în data de 24 iulie 2018, Retim cere edilului: ”să ne plătiți soldul restant aferent activității de salubrizare stradală de 3,07 milioane lei. Vă reamintim faptul că până la sfârșitul acestei luni soldul restant va fi de 3,9 milioane lei, la care se adaugă alte 0,9 milioane de lei aferente serviciilor de deszăpezire plus penalitățile de întârziere”. Retim mai cere asigurarea demersurilor necesare pentru asigurarea continuării Stației de sortare a deșeurilor, care va intra începând din data de 5 august în proprietatea Consiliului Local Timișoara, pentru a evita un incident major de mediu.

Comentarii

comentarii