Acasă Sănătate Alianţa pentru sănătatea copiilor din Timişoara. Programul CLIPA

Alianţa pentru sănătatea copiilor din Timişoara. Programul CLIPA

DISTRIBUIȚI

Luni la primarieLuni 21 martie, în prezenţa primarului Nicolae Robu, Fundaţia CardioPrevent şi Alianţa pentru Sănătetea Timişoarei au lansat Programul CLIPA în scopul depistării hipercolesterolemiei la copii, măsuri de care vor beneficia 1.000 de elevi.
Prof. dr. Dan Gaiţă a explicat că activităţile vor fi desfăşurate în Săptămâna Altfel -17-21 aprilie, în cadrul unei campanii extinse intitulate „Sănătate pentru Timişoara”. Programul CLIPA este aplicat pentru combaterea efectelor hiperLIPidemiei familiale la copii şi adulţi – este un proiect de informare, depistare precoce şi management. Important este ca acţiunile de depistare a hiperlipidemiei trebuie să înceapă în copilărie, pentru a fi evitate efectele grave la vârsta de 35 -40 de ani. În România sunt anual 250.000 de decese dintre care 150.000 cauzate de bolile cardiovasculare, declanşate de dezechilibrele organice ce favorizează arteroscleroza. Hipercolestemia familială este o boală genetică ca poate avea complicaţii foarte grave, dacă nu este depistată la timp în copilărie. Stilul de viaţă sănătos nu este suficient pentru a preveni bolile cardiovasculare, deoarece există factori de risc genetici, precum hipercolesterolemia familială, iar depistarea timpurie a acestei grave afecţiuni, prin testarea nivelului de colesterol LDL, poate salva vieţi.  Mai mult de jumătate din afecţiunile cardiovasculare (60%) sunt reprezentate de boală cardiacă ischemică şi accidentul vascular cerebral. Dintre factorii de risc care predispun la apariţia afecţiunilor cardiovasculare cei mai importanţi sunt: dislipidemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul şi obezitatea. Este demonstrat  faptul că pot fi prevenite aproximativ 80% din bolile cardiovasculare datorate aterosclerozei – depistarea precoce şi modul de viaţă optimizat fiind responsabile pentru mai mult de jumătate dintre aceste beneficii.
O astfel de educaţie pentru depistarea timpurie a afecţiunilor precum hipercolesterolemia familială nu a fost dezvoltată până acum în România, cu toate că incidenţa este de 1 persoană din 200-500 (pentru formă heterozigotă) –a subliniat dr. Gaiţă. Proiectul va fi susţinut pe toată perioada desfăşurării lui, printr-o comunicare intensă, atât la nivel local (Timişoara) cât şi naţional, care va îmbină acţiunile de „media relations” cu proiecte speciale, pe toate tipurile de canale media. Proiectul este implementat de către Fundaţia CardioPrevent, cu sprijinul companiei Amgen şi al laboratoarelor Synevo –a informat Fundaţia CardioPrevent.

Comentarii

comentarii