Acasă Actualitate Alin Nica atacă retorica celor de la USR. Consiliul Județean Timiș a...

Alin Nica atacă retorica celor de la USR. Consiliul Județean Timiș a intervenit să salveze TM2023

DISTRIBUIȚI

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a reacționat la acuzele că instituția pe care o conduce ar lua banii de la Timișoara și i-ar folosi la chermeze n alte orașe din județ. Referindu-se la cei care acuză instituția, Nica i-a numit ”diverși analfabeți funcțional, certați cu școala”.

Nica spune că primăria a eșuat lamentabil în ducerea la bun sfârșit a proiectului și că intervenția CJT  a salvat situația.

”Refuz să amestec politica în Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși reprezentații Primăriei și cei ai USR intoxică presa și spațiul public cu informații fără vreo legătură cu adevărul. În mod normal nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcționali, certați cu școala, chiar dacă ocupă funcții în administrație sau Parlament, însă, astăzi, mă văd nevoit să reacționez deoarece perseverenţa lor diabolică de a răspândi neadevăruri poate afecta percepția publică. Consiliul Județean Timiș, din banii alocați pentru Capitală Europeană nu va finanța investiții sau proiecte culturale în județ. Banii din bugetul județean cât și cei gestionați de CJ în numele Ministerului Culturii merg în integralitate către Timișoara. Rolul Consiliului Județean a crescut în cadrul Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii deoarece Primăria a eșuat lamentabil, în mod repetat. Consiliul Județean a intervenit să salveze titlul, fapt dovedit de investițiile și proiectele culturale aduse în Bidbook”, spune Nica.

Despre proiectele Primăriei Timișoara, Nica spune că sunt ”proiecțele” de 50 de oameni, pasibile a fi folosite pe post de reclamă electorală de Dominic Fritz.

”Consiliul Județean, alături de Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez, prin Muzeul Național de Artă, organizează Expozitia Brâncuși, punctul culminant al întregului program al Capitalei Europene. Printre proiectele propuse și gestionate de Primărie nu se află nimic similar ca valoare culturală, capacitate managerială sau efort financiar. Fără Brâncuși, fără Brauner, fără Paul Neagu, fără Festivalul Internațional de Literatură sau fără Festivalul JAZZx – toate acțiuni finanțate de Consiliul Județean – Timișoara ar fi rămas în 2023 cu niște acțiuni mediocre de cartier trecute pe furiș de Primărie în Bidbook-ul actualizat “noaptea ca hoții”. Am stabilit un consens cu Primăria ca să avem un minim acces și control pe Bidbook căci vuia Timișoara că USR visează să transforme proiecțelele lor de 50 de oameni per eveniment în oportunități electorale pe cartiere. În ceea ce privește investițiile în infrastructură culturală, Consiliul Județean aduce Muzeul Național Artă la standarde internaționale de expunere a unor opere de artă de categoria tezaur. În zona de vest a României nu mai există ceva similar”, a mai scris Nica.

El reamintește proiectului unui cort imens, HANGAir, montat la Cioca, care poate înlocui lipsa totală de spații aparținând primăriei și că ceea ce se prezintă de municipalitate ca fiind investiții în cultură sunt proiecte făcute la cheie de administrația precedentă. 

Șeful CJT mai spune că nu vor exista bani care vor ajunge în alte orașe, aceasta fiind o idee promovată prin advertoriale plătite.

”S-a tot insistat prin advertoriale plătite de USR că se duc banii de la Capitala Europeană către Ciacova, Gătaia și Sânnicolau Mare. Este o minciună sfruntată împletită cu multă rea voință. Singurul firicel de adevăr în această poveste este că proiectul Retracing Bartók, proiect curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban, artist de origine română stabilit la New York, va include un concert la Castelul Nako, în Sânnicolau Mare, locul de naștere al marelui compozitor Béla Bartók. Îmi cer scuze că Béla Bartók s-a născut la Sânnicolau Mare și că nu putem muta Retracing Bartók la Dumbrăvița unde este primar USR.

Despre cele spuse de cei de la USR, șeful CJT spune că sunt inițiative puerile, nedocumentate, care riscă să dinamiteze întreg programul TM2023.

Comentarii

comentarii