Acasă Actualitate Alin Nica, despre problema Colterm: ”Nu mi-a venit să cred că avem...

Alin Nica, despre problema Colterm: ”Nu mi-a venit să cred că avem un oraș fără apă caldă și căldură, acum la 30 de ani după Revoluție”

361
DISTRIBUIȚI

Alin Nica, președintele CJ Timiș, i-a sugerat actualului primar al Timișoarei, Dominc Fritz, dar și echipei sale, să renunțe la posturi dacă nu se descurcă în gestionarea problemelor orașului. Afirmațiile vin în contextul problemelor de la Colterm, societate pentru care cei de la E.ON au anunțat că nu vor mai furniza gaze naturale, odată ce s-a anunțat demararea procedurii de insolvență, una total respinsă de Nica.

Acesta spune că i-a furnizat chiar și soluții colegului său de coaliție administrativă, în vederea reducerii costurilor, dar că soluțiile respective au fost ignorate total.

Alin Nica a asemuit situația din prezent, în ceea ce privește termoficarea, cu comunismul, când aveam parte de restricții în furnizarea căldurii.

”Nu am crezut că administrația Fritz va ajunge în această situație, Poate doar înainte, în perioada comunistă mai exista această situație, cu acele raționalizări la căldură, generațiile tinere nu știu că acestea erau caracteristice perioadei comuniste. Situația este foarte gravă”, a declarat, joi, Nica.

El a vorbit și de o soluție pentru reducerea costurilor, pe care el o estimează că ar fi fost de 30% din prețul gazelor naturale. Nu a precizat și cât ar fi însemnat aceasta față de creșterea de patru sau cinci ori a prețului gazelor naturale.

”Am venit încă din februarie cu una dintre soluțiile la criza Colterm, atunci când am fost la Transgaz pentru a rezolva problema conductei Deta – Moravița și l-am luat și pe domnul Fritz, pentru că am avut o idee de a reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud, acest lucru prin realizarea unei bucle, interne, locale, de înțepare în rețeaua de transport națională, de eliminare a distribuitorului, ce ar fi scăzut prețul gazului cu 30%. Din păcate, în întâlnirile mele succesive cu cei de la Transgaz, au venit aici CA al Transgaz, a fost de trei ori directorul Transgaz și l-am întrebat: v-a mai sunat domnul Fritz, v-a mai dat un telefon în legătură cu această investiție, minoră raportat la problemele cu care se confruntă Colterm și răspunsul dat a fost nu. Din păcate, dezinteresul ne-a adus în această situație. La fel s-a întâmplat și cu acea amendă, tot din lipsă de preocupare a apărut. Cu doar 1% din această sumă, că investiția costa un milion de lei, într-o lună CET Sud avea gaz cu 30% mai ieftin. Această investiție se poate face și acum, primăria trebuie să facă această invest sau curent”, a mai spus Nica.

De fapt, el propune să se realizeze o conductă care să ducă direct gazul din rețeaua Transgaz la CET Sud, o conductă care să plece din stația companiei de transport a gazelor situată pe platforma industrială Incontro, urmând ca societatea Colterm să ia gaz direct de la un producător, cu care să încheie un contract, fără să mai apeleze la un distribuitor.

O altă soluție salvatoare pentru Colterm dată de Nica și ignorată de Fritz era ca primăria să cumpere un compostor, iar din fermentarea deșeurilor bio să se producă gaz natural.

”Mai vorbeam de soluții, i-am mai dat una domnului primar, e adevărat o chestiune pe termen lung, dar care ar rezolva și o altă propunere cu care se confruntă timișoara, dar o să vedeți că va fi una dintre problemele care va genera știri în perioada următoare, criza deșeurilor. Deci va fi o problemă cu acestea. I-am dat ideea să facă un compostor, care să genereze gaz, care să genereze energie din deșeurile biologice, care se pot descompune, cu care se poate cogenera și acoperi o parte din cheltuieli. Nu a pus în funcțiune nici această idee, deși banii stau la POIM și așteaptă să îi ia o administrație responsabilă, care e gata să facă un proiect european. Din păcate s-ar putea să ne-o ia Constanța înainte și noi să rămânem cu buza umflată că ne-au luat-o alții înainte, de a rezolva nu una ci două probleme cu care Timișoara se confruntă și se va confrunta”, a mai spus Nica.

Alin Nica spune despre colegul său de alianță locală, Dominic Fritz, că se milogește la guvern să îi rezolve problemele. Solicitarea insolvenței a fost o măsură greșită, spune el.

”În loc să se lamenteze și să se milogească la guvern să îi rezolve problemele, primarul Fritz ar trebui să facă ceea ce i-am cerut din primăvară, un plan de redresare a societății, din păcate, propunerea cu care a venit, de ducere în insolvență a societății, e cea mai proastă soluție posibilă. Câtă încredere să mai aibă cei care furnizează combustibil  în Colterm, o societate în insolvență, știind că aceasta are o probabilitate de a plăti foarte mică. Acest cerc vicios întreținut de administrația Fritz va duce la falimentarea societății de termoficare și la grave probleme de sănătate pentru populație. Voită, nevoită, aceasta va trebui să îl întrebați pe domnul primar”, a mai spus Nica.

Șeful PNL Timiș a mai analizat și faptul că primarul a cerut cărbune din rezerva de stat, doar că așa ceva nu există. În plus, bani de la buget nu se pot cere unui guvern demis, cererea în sine arată că actuala conducere a municipalității timișorene ar fi zero la capitolul administrație.

”Am văzut că primarul a solicitat cărbune de la rezerva de stat. În primul rând trebuie să te interesezi dacă o asemenea solicitare e plauzibilă și relistă sau doar vrei să te acoperi de hârtii și să spui: ”Domnule, eu am trimis hârtie, ăia nu vor să facă și tu să spui că ei sunt de vină”. În primul rând în rezerva de stat nu există cărbune, atunci cum să iau o asemenea cerere. Voi discuta cu E.ON, voi vorbi cu noul guvern. Cum poți să ceri bani, când pentru aceasta este nevoie de o rectificare de buget, care nu poate fi aprobată de actualul guvern. Eu aveam pretenția că cei de la primărie știu asta.”, a mai subliniat lideru CJT.

Alin Nica spune că se aștepta ca domnul Dominic Fritz să fi venit la el și să îi ceară să îl ajute, dar că e prea orgolios să o facă. În replică, Nica îi transmite că dacă nu e capabil de a rezolva problemele Timișoarei, să lase pe alții în loc, sugerându-i să își dea demisia.

”Sunt tabula rasa la administrație, sunt tabula rasa în a gestiona problemele cu care se confruntă Timișoara. Dacă nu au capacitate să o facă să lase locul celor care o pot face. Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara să sufere, se va găsi o soluție. Așteptam ca Primăria Timișoara să spună: Domnul președinte nu mai știu ce să fac, nu mai am nicio resursă, vino și ajută-mă. Dar orgoliul și infatuarea nu îi permit domnului primar să ceară ajutorul”, a mai subliniat Alin Nica.

Comentarii

comentarii