Acasă Politica Alin Nica promite sancțiuni, eventual excluderi, după scandalul alegerilor de la PNL...

Alin Nica promite sancțiuni, eventual excluderi, după scandalul alegerilor de la PNL Timișoara. „Zvâcnirile unor rămășite ale fostei conduceri a PNL”

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, liberalii timișoreni s-au strâns la Sala Capitol pentru a alege președintele filialei municipale dintre viceprimarul Cosmin Tabără și consilierul local Raul Ambruș. A ieșit cu scandal: susținătorii celui din urmă au acuzat faptul că au fost eliminate nume de pe listă pentru a trage balanța în cealaltă parte, cu toate că și unii dintre cei care îl preferau pe Tabără nu au putut intra în sală. Alin Nica, cel care deținea interimar și funcția de președinte a PNL Timișoara, a decis amânarea alegerilor, însă susținătorii lui Ambruș au rămas și au votat în continuare. La câteva ore după acest eveniment, Nica a revenit cu acuzații destul de grave.

Printre altele, conform actualei conduceri a PNL Timiș, cei care au rămas în sală au folosit fără drept însemnele PNL, inclusiv ștampila lui Alin Nica. Acesta, împreună cu secretarul general interimar Dănuț Groza, promite că vor fi luate măsuri atât intern, cât și în justiție. În primul rând, se vor lua măsurile prevăzute de statut, fiind pe masă inclusiv posibile excluderi pentru cei care au instigat la săvârșirea acestor fapte, spune Nica. Dănuț Groza promite că cei responsabili vor răspunde și penal.

„Am hotărât astăzi să amânăm alegerile de la organizația municipală Timișoara pentru că lucrurile au degenerat în asemenea hal încât nu mai erau asigurate condițiile de desfășurare, conform statutului, a acestor alegeri. Oameni care nu au drept de vot, unii din Lugoj, au forțat intrarea în sala în care se desfășura conferința de alegeri și au perturbat serios buna desfășurare. Nu avem certitudinea că unii dintre ei erau membri ai Partidului Național Liberal. De fapt, nici nu îi cunoaștem, nici nu știm cine sunt. Evident, nu erau pe convocator și nu aveau dreptul de a fi în sală. Din păcate s-a ajuns chiar la sustragerea însemnelor partidului, ștampila partidului, inclusiv ștampila cu semnătura mea, ceea ce este foarte grav”, a declarat Alin Nica.

În opinia acestuia, atât instigatorii, cât și făptașii propriu-ziși vor trebui să răspundă. O opinie prezentată în presă și menționată de Nica ar fi că se fac presiuni de la București pentru ca filiala de Timiș să îl susțină pe Ludovic Orban. „Prezența ministrului Oros și unele declarații cum că domnul Orban girează aceste alegeri, în continuare în desfășurare nestatutar, îmi lasă impresia că se forțează, prin violență, o decizie a filialei Timiș în ceea ce privește competiția națională”, a declarat președintele interimar al PNL Timiș. Ulterior, dintre instigatori, în declarațiile conducătorilor filialei, au fost amintite numele deputatul Claudiu Chira și cel al lui Cătălin Iapă, primul foarte vocal în huiduieli, celălalt nelăsându-i pe oamenii de pază să își facă treaba.

Chiar despre contractarea firmei de pază, secretarul general interimar al PNL Timiș, Dănuț Groza a spus că a fost făcută fiind cunoscut, parțial, faptul că vor veni oameni care nu sunt pe convocator. În plus, acesta că lista a fost înghețată la finalul anului trecut, la București, în baza datelor oferite de organizația municipală, a cărui secretar general este Raul Ambruș. Secretarul general a spus că, pe de altă parte, îi pare rău de membri care au venit cu bune intenții să voteze și s-au lovit de această situație care „terfelește” numele partidului.

„Noi i-am identificat și îi știm pe cei care au instigat un număr de oameni care să vină și să forțeze intrarea în sală, fără ca acei oameni să aibă drept de vot. Am avut un convocator pe care l-am stabilit în baza unei liste de membri, primite de la București. Baza de date a fost înghețată la 31.12.2020, tocmai în ideea de a nu se introduce sau scoate alți membri. Noi, ca și secretariat, am primit de la București lista cu membri care pot participa la alegeri. Pe cale de consecință, am procedat la convocarea lor”, a declarat Groza.

Pe listele primite de la București figurau aproximativ 2.000 de persoane, spune secretarul general interimar. Dintre aceștia, doar 900 aveau și cotizațiile plătite, drept urmare doar aceștia au putut fi convocați. Dintre cei excluși, a mai dat asigurări acesta, erau și susținători ai lui Tabără, și ai lui Ambruș, fapt observat și la fața locului.

„Au fost aduși membri cu domiciliul pe Lugoj nu aveau drept de vot pe Timișoara. Scrie foarte clar în statut: cele trei condiții cu ajutorul cărora poți să devii membru într-o localitate. Discutăm de domiciliu – ceea ce nu era cazul –, de reședință sau de loc de muncă. Practic, acei oameni, instigați de colegi de ai noștri din păcate, au venit și au forțat intrarea, chiar dacă au adeziuni în alte localități. (…) Au fost furate buletinele de vot, cele două ștampile și convocatoarele, cu siguranță cei care au făcut acest lucru vor răspunde penal. Deja avem făcută o sesizare la poliție în acest sens. (…) Acele dezinformări, că sunt oameni care nu pot vota, pentru că vrem să echilibrăm balanța, sunt strigătoare la cel. Sunt lucruri foarte ușor de demonstrat”, a mai declarat Groza.

Conform celor din conducerea PNL Timiș, alegerile continuate de susținătorii lui Ambruș sunt nestatutare și vor putea fi ușor anulate în Biroul Politic Județean, acolo unde vor fi propuse și sancțiuni. O nouă dată pentru alegerile de la municipiu va fi stabilită când vor exista „condiții civilizate”, însă până atunci nu ar putea fi organizate nici cele de la „județ”, inițial programate pentru 10 iulie. Așa ar prevedea statutul, ca alegerile filialelor județene să se poată ține doar după cele din toate municipiile.

Președintele CJT spune că nu i s-a părut problematică opțiunea sa de a-l susține pe Cosmin Tabără, din moment ce oricum nu are drept de vot în organizația PNL Timișoara. În ceea ce privește competiția de la nivel național în cadrul partidului, Nica încă nu se pronunță definitiv cu toate că a spus că lui Orban „îi este nefavorabilă” implicarea sa în scandalul din organizația municipală. Totuși, Alin Nica spune că va veni curând cu o decizie, după ce va judeca „la rece” cele întâmplate.

„Ceea ce am văzut reprezintă zvâcnirile unor rămășite ale fostei conduceri a PNL, care și-a văzut puse în pericol privilegiile. Nu voi precupeții niciun efort să schimb și să duc până la capăt munca de curățire a acestei filiale, începută chiar în toamnă, dar care va merge mai departe în forță și cu mai multă determinare”, a mai spus, la final, Nica.

Comentarii

comentarii