Acasă Administraţie Alin Nica și Călin Dobra s-au ”împuns” în plenul CJT. Tema discuțiilor,...

Alin Nica și Călin Dobra s-au ”împuns” în plenul CJT. Tema discuțiilor, o clădire publică din Lugoj

DISTRIBUIȚI

Fostul și actualul președinte ai Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra și Alin Nica, s-au ”împuns” în cadrul ședinței de plen a instituției, la mijlocul disputei fiind o clădire a județului, ocupată, momentan, gratuit, de reprezentanțele locale ale mai multor instituții deconcentrate. Nica vrea ca acestea să plătească chirie, Dobra spune că ele vor fi date afară de acolo de firmele private care ar putea să participe la licitația pe acele birouri, ceea ce ar putea să lase timișenii din acea parte a județului fără acces la anumite servicii publice. Câștig de cauză a avut actualul șef al CJT, desigur având majoritatea în spate.

Disputa s-a pornit după ce a fost supus votului plenului Consiliului Județean Timiș un proiect care prevedea organizarea unei licitații pentru închirierea unor spații de birouri din clădirea de le Calea Timișorii nr. 27 – 33, din Lugoj, care este proprietate a CJT. Acolo își au sediul mai multe servicii deconcentrate, iar acestea beneficiau gratuit de aceste spații. Pe subiect a intervenit fostul președinte, Călin Dobra.

 

”Mi se pare total neadecvat demararea acestei închirieri din cauza licitației, pentru că creăm o situație extrem de neplăcută pentru cetățenii din această parte, zona de est a județului. Ținând cont că o astfel de licitație, dă posibilitatea participării societăților comerciale, ceea ce înseamnă un risc major pentru instituțiile publice care deservesc cetățenii din această zonă a județului. Aici mă refer la Pensii, Șomaj, APIA, ITM, toate cele care la acest moment acolo își desfășoară activitatea. Cred că trebuia găsită o modalitate și o oportunitate de a menține aceste instituții pe proprietatea Consiliului Județean”, a spus Dobra.

Nemulțumit de situație, el a anunțat că grupul consilierilor PSD se va abține de la vot, ceea ce s-a și întâmplat.

Conform codului administrativ, clădirile din domeniul public nu pot fi date în folosință gratuită către instituții public. Din acest motiv noi am trimis o solicitare de punct de vedere și îndrumare metod către MLP, care ne-a răspuns că așa este nu putem acorda gratuit către instituții publice, în folosință clădirile din domeniul public. Singura formă de acceptare a atribuire a dreptului de folosință este prin închirere. Așadar, considerăm că toate instituțiile care au nevoie de un spațiu trebuie să plătească măcar o chirie către CJT, mai ales că sunt instituții naționale, care  au bugete consistente și întotdeauna bugetele naționale se închid cu cele locale. În consecință, dacă instituțiile naționale vor să funcționeze în spațiile pe care județul Timiș le are, pe care le întreține și asupra cărora nu intervin cu niciun ban, să facă lobby la nivel național să modifice legea, fie să își modifice bugete să ne dea partea de chirie care i se cuvine Timișului”, a spus Alin Nica.

Nici Dobra nu s-a lăsat și a continuat argumentarea.

”Eu cred că CJT nu este pe post de agent imobiliar, de a câștiga, pentru că câștgul nu este extraordinar din chiriile acestor instituții. Problema cea mai delicată nu se pune de a încasa chirii, problem acea mai delicată se pune că demarând o licitație publică există posibilitatea ca aceste spații să fie ocupate de cu totul alte societăți private. Ceea ce presupune că aceste instituții își vor retrage activitatea din municipiul Lugoj, și vor crea un mare deserviciu pe zona de est”, a mai spus Dobra.

Cum șef acum e Dobra, el a avut și ultimul cuvânt.

”Licitația nu avem cum să o influențăm și cu cât obținem mai mulți bani la bugetul județului, ar trebui să fim bucuroși cu toții”, a argumentat Nica.

În ciuda nemulțumirilor celor de la PSD, proiectul a trecut, având numărul de voturi necesare.

Comentarii

comentarii