Acasă Actualitate Alin Nica: ”Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri...

Alin Nica: ”Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice. Dacă vrei să le reabilitezi, trebuie să treci prin hăţişuri birocratice”

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat joi, la Prima News, că Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice, peste 14.000, iar multe dintre acestea sunt cu risc seismic. El a precizat că dacă vrei să le reabilitezi trebuie să treci prin hăţişuri birocratice, menţionând că multe investiţii au fost anulate din cauza acestor condiţionalităţi. 

“Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice, peste 14.000 de astfel de clădiri, multe dintre ele sunt cu risc seismic. Din fericire, Timişul şi Timişoara nu sunt pe o falie care să pună în pericol atât de mare ca în Bucureşti aceste clădiri, dar chiar şi aşa faptul că majoritatea dintre clădiri nu sunt reabilitate, modernizare, consolidate, asta arată că e un risc la adresa celor care locuiesc în acele clădiri. Şi dacă vrei să le reabilitezi îţi trebuie atât de mult timp ca să treci prin hăţişurile birocratice încât de multe ori, multe investiţii, mai ales publice, au fost anulate de aceste condiţionalităţi de la monumente în special, foarte drastice şi stricte care au mărit costul de reabilitare şi care practic a lăsat în degradare zeci şi sute de astfel de clădiri. Am văzut pe propria piele. Avem un castel în mijlocul Timişoarei, Castelul Huniade, pe care dorim să îl reabilităm, documentaţia de reabilitare a durat patru ani, iar ca să avizezi la Ministerul Culturii, la comisia de monumente, te mănâncă sfinţii. Adică, durează doi ani numai să treci prin procedurile de la minister”, a afirmat Alin Nica.

 

Comentarii

comentarii