Acasă Eveniment Alpinistul Horia Colibăşanu va primi premiul „Piolet D’Or”

Alpinistul Horia Colibăşanu va primi premiul „Piolet D’Or”

DISTRIBUIȚI

Horia ColibăşanuJuriului celui mai mare festival de premiere şi recunoaştere a performanţelor în alpinism, „Piolet D’Or”, a decis să-l premieze pe Horia Colibăşanu pentru devotamentul faţă de Inaki Ochoa de Olza, colegul expediţiei spre vârful Annapurna, din 2008, pentru care şi-a riscat viaţa încercând să-l salveze. Horia Colibăşanu va primit distincţia „Spirit of Mountaineering”, fiind primul român care primeşte un premiu în cadrul acestui festival mondial, iar la sfârşitul săptămânii va pleca în Franţa, în localitatea Chamonix, locul unde se va desfăşura „Piolet D’or”, ediţia 2009.
Festivalul „Piolet D’Or” există din 1991, când un grup de alpinişti şi editorii unei reviste de profil din Franţa au decis să înfiinţeze premiul „Piolet D’Or” pe care să-l dea alpinistului cu cea mai bună ascensiune, într-o expediţie reuşită, care a avut loc cu un an în urmă. Revista „Montagnes” şi alpiniştii  care fac parte din „Groupe de Haute Montagne” au înfiinţat „Piolet D’Or”. Ediţia din 2008 a festivalului a fost anulată pentru că au avut loc unele schimbări în cadrul juriului.
Horia Colibăşanu are 32 de ani, de profesie este stomatolog, meserie pe care o şi practică la Timişoara, şi este alpinistul care a adus o serie de premiere pentru România, în acest sport. În 2004, a fost primul român care a urcat pe K2 (8.611m). În 2006, a urcat pe Manaslu (8.163m), iar în 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m). Pe lângă aceste reuşite a mai participat şi la numeroase alte expediţii.
În urma expediţiei pe Annapurna, când şi-a riscat viaţa pentru că nu a vrut să-l părăsească pe colegul său spaniol Inaki Ochoa de Olza, care suferise o leziune cerebrală agravată de un edem pulmonar, Horia a mai primit premiul de aur „Meritul Sportiv” din partea autorităţilor din provincia spaniolă Navarra. Inaki este unul dintre puţinii alpinişti din lume care a reuşit să urce 12 dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, iar în Spania era un important lider de opinie pentru acest sport, el având şi o colaborare permanentă cu o revistă locală, în care scria comentarii şi editoriale.

Comentarii

comentarii