Acasă Actualitate Alpinistul timișorean Horia Colibășanu se pregătește, împreună cu Marius Gane, să cucerească...

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu se pregătește, împreună cu Marius Gane, să cucerească al treilea vârf ca înălțime de pe planetă, singurul optmiar de „neatins” pentru români

DISTRIBUIȚI

Alpinistul Horia Colibășanu și Marius Gane își doresc să devină primii români care cuceresc Kangchenjunga (8586m), al treilea vârf ca înălțime de pe planetă. Timișoreanul Horia Colibășanu se pregătește, astfel, de reîntâlnirea cu vârful pe care a încercat să îl urce și în urmă cu 10 ani. În 2012 a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără. Noua sa încerca va începe în aprilie.

Misiunea celor doi alpiniști români nu va fi una deloc ușoară. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1%, ceea ce înseamnă că mai mult de 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-au găsit sfârșitul aici.

„Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut și de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcașul unui zeu ostil, credință întărită de vremea imprevizibilă și avalanșele frecvente. (…) După prima ascensiune realizată în 1955 de o expediție britanică, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reușită. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă”, precizează reprezentanții echipei care organizează expediția.

În prezent, Kangchenjunga este singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români. Colibășanu și Gane vor încerca, însă, să schimbe această statistică. La începutul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timișoara va porni spre Nepal alături de colegul său, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Prima parte a expediției se va desfășura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național „Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediție integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 m., Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 m.) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 m. diferență de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeș (zona Făgăraș Sud).

Comentarii

comentarii