Acasă Actualitate Alte sute de mii de lei aruncate pe un nou proiect pentru...

Alte sute de mii de lei aruncate pe un nou proiect pentru modificarea zonei Piața 700, după ce primul a fost uitat

DISTRIBUIȚI

Serviciul Public de Interes Local Pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara – Timpark lansează un nou proiect de ”modificare semnificativă” a unei zone din oraș, după ce ultimul proiect similar a fost uitat într-un sertar. Timpark a plătit plătit cu 300.000 de lei și deja o grămadă de bani pe un proiect care viza zona străzilor Carol Telbisz – Proclamația Timișoara. Acum se pornește o inițiativă similară pentru o altă zonă centrală, Piața 700. Pe SEAP a fost urcată licitația pentru Servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții „Reorganizare parcări și spațiu public Piața 700 (DALI+PT+DDE+AT)”. Suma alocată este una semnificativă, este vorba de aproape 650.000 de lei.

Zona vizată acum este una mai amplă și nu include doar zona pieței. Aceasta se află la limita vestică a cartierului Cetate şi ”prezintă o complexitate urbană deosebită prin suprapunerea arhitecturală dintre vechile ruine ale Cetăţii Timişoara, ţesutul dezvoltat în secolul XX şi dezvoltări contemporane ce susţin stilul de viaţă şi economia din prezent”, se spune în caietul de licitație.

Complementar, zona are o importantă funcţiune de tranzit multimodal (tramvai, autobuze, taxi, velo, auto) şi o activitate economică ridicată susţinută de pieţele de legume şi flori din apropriere. Străzile incluse în propunerea de reconfigurare şi reamenajare au o importanţă deosebită pentru estetica şi funcţionarea zonei Piaţa 700 ca un întreg. Serviciile oferite în această zonă şi potenţialul turistic, precum şi utilizarea zilnică de către locuitorii oraşului necesită creşterea calităţii infrastructurii şi modernizarea acesteia.

Problemele identificate în zonă sunt generate de degradarea materialelor folosite pentru amenajare, utilizarea ineficientă a spaţiului pentru carosabil şi trotuar, obstacole generate de infrastructură scoasă din uz, accesibilitate greoaie la staţiile de transport public.

Prin acest proiect ar urma să se modifice mult mai mult decât spațiul de parcare aflat în administrarea Timpark, semn că municipalitatea folosește acest serviciu public la mult mai mult decât managementul spațiilor de parcare.

”Investiţia va asigura: reabilitarea, modernizarea şi reorganizarea spaţiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului auto şi parcărilor) prin reconsiderarea modalităţilor de utilizare a acestora descongestionând circulaţia, crearea de noi spaţii verzi — intervenţii menite să crească calitatea vieţii cetăţenilor Timişoarei. Punerea în valoare a zonei din punct de vedere al spaţiului public, turistic şi comercial, vor fi realizate printr-un concept unitar de dezvoltare, original din punct de vedere arhitectural, prietenos cu mediu, determinând un stil de viaţă sănătos al cetăţenilor şi al turiştilor care vizitează zona reconfigurată; o administrare mai bună a domeniului public din zona de intervenţie (smart city interventions printr-o corelare a intervenţiilor asupra infrastructurii publice, spaţiului verde, tehnologii inteligente); punerea în valoare a potenţialului istoric şi arhitectural al clădirilor, implicit a turismului din zonă dezvoltarea şi stimularea activităţii economice prin încurajarea deschiderii structurilor de afaceri în zona de intervenţie vizată”, se spune în tematica anunțului de licitație.

Comentarii

comentarii