Acasă Actualitate Alternativă salvatoare pentru bolnavii de cancer din vestul ţării

Alternativă salvatoare pentru bolnavii de cancer din vestul ţării

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă este un oraş mare, cu patologie oncologică foarte frecventă, Timişoara nu beneficiază încă de infrastructura necesară pentru tratamentul cancerului. O secţie de 55 paturi de chimioterapie este singura facilitate de tratament pentru o zonă de aproape un milion de locuitori. Nu avem structuri specifice de tratament ambulatoriu pentru bolnavii de cancer. Oncomend, un ambulator de oncologie care asigură lunar peste 700 consultaţii gratuite în domeniu, a făcut primul pas în acest sens. A fost creată asociaţia non-profit OncoHelp, prin care rapid s-a demarat un proiect de strângere de fonduri pentru construirea unei clădiri în continuarea celei existente a ambulatorului OncoMed. Proiectul preconizează o structură de ambulator cu 16 paturi şi un staţionar modern de 14 paturi, în saloane de câte două paturi, cu baie proprie. Imediat, în ajutor le-au sărit zeci de timişoreni cu inimă mare.

Stăm foarte prost din toate punctele de vedere

Incidenţa cancerului în judeţul Timiş este în continuă creştere. Astfel, în ultimii zece ani, numărul cazurilor noi apărute anual este cu 35% mai mare (2.330 cazuri noi de cancer în 2004 comparativ cu 1.722 în 1995) iar mortalitatea a crescut cu 15% (1.518 decese în 2004 comparativ cu 1.324 în 1995). În judeţul Timiş sunt în evidenţe aproape 10.000 de persoane bolnave de cancer, fiind judeţul cu cea mai mare rată a bolii din România. Cu toate acestea, Timişoara este mult în urma altor centre universitare din punct de vedere al tratamentului cancerului. În Bucureşti şi Cluj există institute de oncologie cu peste 500 de paturi fiecare, cu dotări şi fonduri mult superioare celor alocate pentru Timişoara. În Timişoara, cele trei clinici implicate se confruntă cu o serie de probleme: clădiri vechi de peste 100 ani, saloane  insalubre, grupuri sanitare comune şi un număr insuficient de paturi.

Consiliere psihologică în oncologie

OncoMed este un cabinet de oncologie medicală înfiinţat, în martie 2004, de un grup de trei medici specialişti oncologi: Şerban Negru, Cristina Oprean şi Daniela Sârbu. Ulterior, alţi şi alţi medici oncologi s-au alăturat cabinetului care are acum un plan măreţ de luptă împotriva cancerului. Medicii de aici sunt acum volunatri în cadrul asociaţiei OncoHelp. Principalul obiectiv al asociaţiei este reprezentat în acest moment de strângerea de fonduri pentru dezvoltarea unui centru medical oncologic cu paturi. Pe lângă sprijinul medical de specialitate acordat pacienţilor, la OcnoMed a fost inaugurat  un demers puţin utilizat la noi în ţară – consilierea psihologică în oncologie. Această consiliere se face în cadrul cabinetului, de un psiholog cu experienţă foarte preţioasă, atât din perspectiva medicului, cât şi a pacientului. De asemenea, au fost inaugurate grupuri de suport care adună pacienţii cu o anumită problematică pentru consiliere de grup. Familiile pacienţilor sunt, de asemenea, vizate de aceste grupuri de suport.

Alternativă pentru bolnavii de cancer

Membrii fondatori şi medicii care lucrează în OncoMed îşi propun să strângă fonduri pentru lupta împotriva cancerului. Obiectivele fundamentale ale OncoHelp sunt: susţinerea dezvoltării OncoMed ca un centru de oncologie cu paturi, cadru legal de funcţionare a unei organizaţii a pacienţilor de cancer, care să le apere interesele, sprijinirea educaţiei oncologice la populaţia generală, pacienţii de cancer, medicii de familie şi alte cadre medicale implicate în oncologieşi susţinerea unor programe coerente de prevenire şi depistare precoce a cancerului. OncoHelp este acum puternic susţinută de clubul Rotary Cetate, care s-a implicat în mai multe activităţi caritabile de strângere de fonduri pentru dotarea unei clinci cu 40 de paturi destinate exclusiv bolnavilor de cancer. Soluţia venită din partea unor doctori inimoşi la serviciile statului pare să fi prins contur la Timişoara. Unde, în sfârşit, bolnavii de cancer vor simţi că cineva într-adevăr dă tot ce are pentru o vindecare. Chiar dacă, de multe ori, una miraculoasă.
 

Comentarii

comentarii